Obrazy českých výtvarníků z Německa se na čas vrátily zpátky do Karlových Varů

20. srpen 2019 08:35

Výstava v karlovarské Becherově vile představuje díla českých autorů, jejichž práce sbírali desítky let manželé Hans-Joachim a Heidi Gollerovi z německého Selbu. K vidění je zde více než 60 děl 29 autorů.

Oba sběratelé se zaměřili na objevování výtvarného umění v sousedním Československu. V průběhu výstavní činnosti v jejich společné galerii poznali řadu zajímavých a významných výtvarných umělců z Čech i Moravy.

„Vytvořili tím základ uceleného a velmi kvalitního souboru děl českých autorů konce 20. a počátku 21. století. Výstavní činnost Galerie Goller ale neměla, alespoň zpočátku, ambice vytvořit sbírku se slavnými jmény, na prvním místě u nich vždy byla osobní angažovanost a vztah s umělci, které jim mimo jiné umožnila i aktivní znalost češtiny paní Heidi Goller. Také proto se jim postupem času podařilo svými kontakty výrazně podpořit sblížení české a německé výtvarné kultury a vytvořit silné a přátelské vztahy českých a německých umělců,“ uvedl ředitel Galerie umění Jan Samec.

Jak poznamenal, z uměleckých technik je v expozici zastoupena především grafika, méně pak malba a částečně i drobná interiérová plastika. Struktura výstavy nesleduje historii jednotlivých akvizic ani výstav, jak šly v Galerii Goller Selb za sebou v pořadí. Koncept prezentuje základní stylotvorné výtvarné okruhy – tedy od reálného zobrazení až po abstrakci.

České výtvarné umění ze sbírky Galerie Goller Selb můžete vidět v karlovarské Becherově vile do konce září. Výstava bude následně reprízována ve foyeru Koncertního sálu Freiheitshalle v německém Hofu.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio