OBRAZEM: Povodně 2013 na Karlovarsku

3. červen 2013

Hladiny vodních toků v Karlovarském kraji pomalu klesají. Většina měřicích míst ukazuje první povodňový stupeň. Dvojky hlásí pouze Ohře v Karlových Varech - Drahovicích a odtok z vodní nádrže Jesenice. Opět byl ale uzavřen most na silnici mezi Rotavou a Olovím na Sokolovsku, kde po vydatné přeháňce stoupla voda v říčce Svatavě.

Hladiny vodních toků na území Karlovarského kraje klesají i přesto, že dešťové srážky dnes byly možná vydatnější než v neděli. Příznivě se ale projevuje regulace vodních nádrží, se kterými manipulují lidé z Povodí Ohře.

Zatopené louky a zahrady, mokré sklepy a podmáčené domy se ale vyskytují na stovkách míst. Kvůli velké vodě byly v Karlovarském kraji uzavřeny některé silnice nižších tříd. Na mnohých jsou naplaveniny.

Říčka Svatava uprostřed obce Oloví na Sokolovsku

Pozitivní je, že odčerpávat vodu z hnědouhelných dolů zvládají i mechanismy Sokolovské uhelné. A provozy těžařů jsou připraveny i na případné stoupání řeky Ohře.

Oloví na Sokolovsku patří mezi obce Karlovarského kraje, kde voda napáchala nejvíce škod. Zatopila sklepy, podmáčela louky a poškodila silnice. Podle místostarosty Vladimíra Opolského budou škody vysoké. I když poněkud nižší než při nedávných záplavách v začátku letošního roku.

Most na silnici mezi Rotavou a Olovím na Sokolovsku na říčce Svatavě

Na Chebsku je povodňová situace klidná. Přesto se regionu problémy nevyhnuly. Místní přehrady Skalka i Jesenice během posledních dnů vypouštěly tolik vody, že vodohospodáři v oblasti vyhlásili druhý stupeň povodňové aktivity.

Voda se z břehů řek vylila v Mostově u Nebanic nebo ve Starém Hrozňatově. Protipovodňové hráze stavěli lidé třeba v Milíkově a v Dolním Žandově. V obcích Chvoječná a Vokov si situace dokonce vyžádala uzavírku komunikace. Řeky na Chebsku také pomalu klesají a uzavřené silnice by měly být průjezdné.

Připravené pytle s pískem v Sokolově
Zaplavený podchod pod mostem 1. máje v Karlových Varech
autoři: zdt , bre
Spustit audio