Obnova sokolovské nemocnice pokračuje. Na řadu přišlo nové oddělení ARO

16. březen 2015

Sokolovská nemocnice má nové oddělení ARO. Rekonstrukci nevyhovujících prostor financoval Karlovarský kraj. Práce stály 22 miliónů korun. Opravy už přitom byly nutné. Oddělení v nemocnici funguje 30 let a k žádným velkým úpravám nedocházelo.

V přízemí pavilonu B v nemocnici v Sokolově dělníci přestavěli vstupní halu i celé oddělení. To disponuje sedmi resuscitačními lůžky a novou přístrojovou technikou, říká primář Alexander Aboši.

„Bude tady standardně šest pacientů. Jedno lůžko je rezervní, respektive příjmové, takže naše kapacita je sedm pacientů. Přístroje jsou nejmodernější. Všechno to, co máme, je skutečně evropská či světová špička,“ tvrdí Aboši.

Oddělením ARO v Sokolově projde ročně kolem 450 pacientů z celého kraje. Původní oddělení bylo už staré téměř 30 let a nevyhovovalo současným potřebám oddělení, které se stará o pacienty v akutním ohrožení života.

Čtěte také

„Dostáváme se skutečně do 21. století nejen medicínsky kvalitou péče, ale i prostředím a tím, jak může personál dále využít své rezervy a možnosti. Klasické srovnání, které určitě slýcháváte: trabant versus mercedes. Obojí vás vezme z bodu A do bodu B, ale v tom mercedesu je to přeci jen o něčem jiném. Asi takto bych to srovnal,“ říká přimář Aboši.

Výhodou při rekonstrukci bylo to, že si mohli lékaři i sestry říci, jak by mělo nové oddělení vypadat, potvrdil bývalý primář Andrej Karpowicz.

„Je to jednak konfigurace toho oddělení. To znamená ta pacientská část, která je koncipována jako systém lůžek vedle sebe s možností jejich oddělení. Dále jedna izolační místnost navíc. Potom technické vybavení a aby to mělo také rezervu na další léta,“ doplňuje Karpowicz.

Kromě rekonstrukce oddělení ARO ještě dělníci zateplují celou budovu. Tyto práce stojí 21 miliónů korun. I tyto prostředky poskytne Karlovarský kraj, který je vlastníkem nemocnice, kterou ale provozuje soukromá společnost Nemos.

„Myslím si, že tak v průběhu jednoho, dvou měsíců by to mohlo být hotové. Za poslední čtyři roky jsme investovali do obnovy 140 milionů korun. Existují i další projekty, které připravuje sokolovská nemocnice a nad kterými si chceme sednout. A určitě platí stále, že podpora z naší strany pro tyto věci a postupná revitalizace celé nemocnice prostě musí být,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Karlovarský kraj bude v investicích do krajského zdravotnictví pokračovat. Pro letošek také vyčlenil ve svém rozpočtu 50 milionů korun na zahájení stavebních úprav gynekologicko-porodnického oddělení v pavilonu E a na rekonstrukci oddělení dlouhodobě nemocných.

Spustit audio