Obnova má vrátit sušickému ostrovu Santos bývalý lesk

1. únor 2010
Tento pořad

Unikátní říční ostrov Santos v Sušici na Klatovsku čeká obnova. Město uspělo s projektem na oživení čtyřhektarového prostoru u nadace Proměny, která podporuje rozvoj městských parků. Na projekt a jeho realizaci může od nadace dostat až 25 milionů korun. Více informací má Monika Zettlová.

Nadace vyzvala šest architektonických ateliérů, aby v soutěži navrhly úpravy Santosu. Pokud vše půjde dobře, na podzim 2011 by se mohlo začít s realizací úprav a ke konci roku 2012 by mohly být hotové. Město si představuje, že ostrov, který je dlouhodobě místem kulturních, společenských a volnočasových aktivit, bude po úpravách ještě lépe sloužit svému účelu. Snahou je, aby se Santosu vrátila jeho prvorepubliková sláva.

Nejlepší návrh na řešení prostoru bezmála čtyřhektarového území by měla porota vybrat na přelomu dubna a května. Součástí projektu by měla být revitalizace lesoparku a jeho zeleně, vybudování stezek a cestiček, případně dalšího vybavení. Architekty v návrzích omezuje, že ostrov je v zátopové zóně a nelze na něm budovat stavby.

Santos ohraničený Otavou a Mlýnským potokem je poblíž centra Sušice. Lesopark, jenž se charakterem blíží lužnímu lesu, byl založen před první světovou válkou a stal se centrem společenského dění - byl oblíbeným místem nedělních promenád, pořádaly se zde koncerty a byl zde dřevěný kulečník. Později začal kvůli nedostatečné péči chátrat, přesto je stále oblíbeným oddychovým místem lidí všech generací.

autor: čer
Spustit audio