Obec Prameny ožije festivalem. Díky nadšeným dobrovolníkům

12. srpen 2016

Obec Prameny, známá jako nejzadluženější vesnice v České republice, hostí od 12. do 21. srpna jedinečnou akci Oživme Prameny! Celý týden bude přímo v obci tvořit skupina sochařů, malířů, architektů a etnologů.

Nachystán je také bohatý program pro veřejnost - koncerty, performance, autorská čtení, taneční vystoupení, přednášky, vernisáže, výstavy a diskuze. Organizátorem celého projektu je spolek Obnova obce Prameny.

Cílem akce je oživit obec jak dlouhodobě, tak krátkodobě, ukázat ji v jiném světle a předvést ji veřejnosti jako místo stále trochu opomíjené, které ale rozhodně stojí za návštěvu.


Program celého festivalu najdete na www.ozivmeprameny.cz.

Celý týden bude v obci pracovat skupina studentů architektury, etnologie, antropologie a několik malířů a sochařů z pražské Akademie výtvarných umění.

Architekti budou ve svých projektech zpracovávat vize budoucí podoby zdevastovaných a nefunkčních veřejných prostorů. Etnologové budou spolu s místními hledat jejich vztah k místu a představu toho, jak by obec jednou mohla vypadat. Skupina sochařů si vytyčila za cíl obnovit historickou křížovou cestu k ruině kaple Panny Marie. Využijí několik dochovaných sloupků, které doplní novými podle vlastních návrhů.

Převážná část kulturních akcí pro veřejnost se odehraje na bývalé návsi, kde do 50. let stával kostel a řada nejvýznamnějších domů obce. Dnes plocha připomíná spíše neudržovanou louku.

Vstupné na všechny kulturní akce je dobrovolné.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio