Období masopustu zakončily oslavy jídla na statku Bernard v Královském Poříčí

11. březen 2019 08:30

Na statku Bernard v Královském Poříčí u Sokolova ochutnávali návštěvníci masopustní dobroty. Tvarohové koláče nebo jitrnice. A kdo se stal králem masopustu?

Na akci dorazila spousta lidí. Ochutnávali zde klobásky, jitrnice, ale i tvarohové nebo povidlové koláče. „Vždy takové akce pojímáme tradičně. Chceme lidem přiblížit, jak život na statku dříve vypadal a jak se slavily venkovské tradice, ke kterým masopust patřil. Pojímáme to jako oslavy jídla a to, co tu lidé najdou je ta pravá atmosféra venkovských veselic,“ uvedla spoluorganizátorka masopustu Romana Vlková.

Masopust se slaví do Popeleční středy, zde se ale slavil až po. „Je to takový ryze praktický důvod. Vždy se snažíme najít nějaký víkendový den, abychom tu veselici mohli uspořádat celodenní. Vždy to přijde na nějakou sobotu nejblíž. Snad i lidé nám to trošku odpustí, že ta tradice není úplně přesná,“ vysvětlila Vlková.

Nejzdařilejšími maskami byla skupinka Krotitelé duchů. Ta se inspirovala stejnojmenným filmem. Králem masopustu se na statku Bernard stal bývalý člen loketských ostrostřelců František Stec, který oblékl uniformu. „Krásná uniforma přísluší k ostrostřelcům. Ti měli vždy parádní uniformy. Byl to sbor, který se takto prezentoval a právě v těch uniformách se předváděl,“ dodal král masopustu.

autoři: Jan Čech , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio