Obchvat Mariánských Lázní za 266,7 milionu korun se otevřel řidičům

23. prosinec 2020 08:35

Silniční obchvat Mariánských Lázní na Chebsku je hotový, řidičům se poprvé otevřel 23. prosince. Úsek o délce 2,5 kilometru, který by měl přinést výrazné zklidnění dopravy v lázeňském městě i ve Velké Hleďsebi, vyšel na 266,7 milionu korun.

„Dokončení stavby obchvatu přinese obrovskou úlevu pro provoz v Mariánských Lázních, které zatěžovala tranzitní doprava. Ve městě i jeho okolí se bude jezdit mnohem bezpečněji a plynuleji,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Bureš. Podle odhadů by měl obchvat snížit počet aut, která zatím jezdí přes střed města, asi o třetinu. Jeho součástí je i podjezd pod železniční tratí nebo nový kruhový objezd na Plzeňské ulici.

Stavba obchvatu začala v květnu roku 2018, otevřít se ho podařilo po 32 měsících. Stavebníci se museli vypořádat během prací s následky loňské nehody nákladního vlaku. Kvůli poškození trati a následné likvidaci havárie vznikly na stavbě obchvatu vícepráce. Náklady na ně však pokryla platba od pojišťovny.

Z celkových nákladů 266,7 milionu korun zaplatí Karlovarský kraj 123,2 milionů. Vedení kraje je chce krýt schváleným úvěrem. Dalších 135,5 milionů korun uhradí evropská dotace z programu IROP a osm milionů korun je příspěvek ze státního rozpočtu.

Nový obchvat Mariánských Lázní navazuje na obchvat Trstěnice - Drmoul, který zprovoznilo Ředitelství silnic a dálnic letos v červnu

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio