Obce v Krušných horách stojí odklízení sněhu spoustu peněz

25. leden 2017

Krušnohorské obce se snaží uklidit ulice od záplav sněhu. Zatímco hlavní tahy jsou ve správě silničářů, o místní komunikace se musí postarat obce. Odvoz sněhu je ale drahý.

„My jsme si to vyzkoušeli před lety, kdy jsme vyváželi sníh za město. Ale za měsíc a půl se náklady vyšplhali na více než milion korun. Takže jsme to zarazili," říká starosta Božího Daru Jan Horník. Nyní tak město sníh shrnuje a haldy pak fréza odhazuje na stráně mimo komunikace.

Plno práce s úklidem ulic mají i v nedaleké Horní Blatné. „Museli jsme povolat každého, kdo byl volný. Ulice už jsou průjezdné," tvrdí starosta Robert Petro.

Úklidu ulic brání někdy zaparkovaná auta. „Stává se, že lidé z okolí se ráno sjedou k nám a pak jedou jedním autem do Německa za prací. A nám tady zůstanou přes celý den zaparkovaná auta," dodala starostka Perninku Jitka Tůmová.

Přes problémy ale horské obce sníh spíše vítají. Hotely, sjezdovky i obchody jsou často na zimní sezoně závislé.

Starosta Božího Daru Horník řekl, že by bylo dobré, pokud by rozpočtové určení daní bralo ohled na specifické problémy horských obcí, které, na rozdíl od stejně velkých obcí v nížinách, musejí vynakládat podstatně více peněz na zimní údržbu ulic.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio