Obce okolo sokolovské pánve hledají využití území po dotěžení

13. říjen 2011

Obce v okolí uhelných a kaolinových dolů v Karlovarském kraji připravují projekty zaměřené na využití území po skončení těžby. Oblast nabízí řadu potenciálních možností pro rekreaci a turistiku, řešení, které by nahradilo výpadek v zaměstnanosti poté, co skončí těžba, ale v regionu zatím chybí. Sokolovská uhelná nabízí spolupráci, ovšem pouze ekonomicky soběstačným projektům.

Podle starosty Královského Poříčí Ivana Stefana je nevyšší čas se na ukončení těžby připravit. Mikroregion Sokolov - východ v rámci projektu ReSource připravil takzvaný Masterplan regionu. Obsahuje záměry ve čtyřech skupinách, Podle toho, jak jsou navázány na postupný útlum a končení těžby uhlí.

Mezi projekty, které už nabyly konkrétnější podoby, patří například využití zakladače na Smolnické výsypce jako rozhledny. Úprava Smolnické výsypky tak, aby mohla sloužit pro adrenalinové sporty, terénní vozidla nebo filmové exteriéry a podobně. Rozhledna by měla vzniknout také u statku Bernard v Královském Poříčí. Další z projektů je vznik časosběrného dokumentu o ukončování těžby.

Například u plánu na využití zakladače na Smolnické výsypce už nyní město Chodov ví, že v nejbližších letech na něj mít nebude. Podle starosty Josefa Hory by jen úpravy pro turistické využití stály několik milionů korun a další statisíce provoz.

Sokolovská uhelná jako hlavní partner při plánování budoucí podoby regionu se přitom sama potýká s problémy. Zdanění a možné zpoplatnění emisních povolenek odvede z kraje až 1,5 miliardy, které budou na investice do projektů na změnu využití území po ukončení těžby chybět.

Těžba uhlí na Sokolovsku skončí zhruba v roce 2035, podle rychlosti těžby. V okolí dolů jsou připraveny lokality pro investory, například průmyslová zóna mezi Sokolovem a Starým Sedlem nebo u Dolního Rychnova.

Spustit audio