O záchraně slavkovské trati se stále jedná

29. červen 2011

Déle než 13 let je už zastavený provoz na regionální železniční trati mezi Loktem Nad Ohří, Horním Slavkovem a Krásným jezem. Aktivní snahy o zprovoznění dráhy už trvají téměř 5 let. Historická regionální spojnice ale dál zarůstá mechem a náletovými dřevinami. Poslední diskuse o možném zprovoznění trati navíc neproběhla příliš ideálně.

O záchraně regionální dopravní spojnice v Horním Slavkově znovu jednali zástupci veřejné správy, představitelé Správy železniční dopravní cesty a státního fondu dopravní infrastruktury. Diskuse byla zaměřena především na úsek z Krásného Jezu do Slavkova, o který projevila zájem soukromá firma, která ve Slavkově vyrábí železniční vagony. Trať by chtěla nejen koupit ale také provozovat. Zatím ale jednání mezi firmou a ministerstvem dopravy nepokročily prakticky nikam.

Situace se na poslední pracovní schůzce dokonce zkomplikovala. Vedení Horního Slavkova vyslovilo obavu, že pokud trať stát prodá soukromníkovi, může to přinést nepříjemné komplikace. Soukromá firma by totiž jako vlastník dráhy určovala její režim. A prioritní by pro ni mělo být upravit ji jako vlečku, pro převoz materiálu. Vyvstala otázka jak by pak dopadla možnost umožnit průjezd na trati také osobním vlakům. Proto Horní Slavkov opět usiluje o to, aby stát, který trať nechal uzavřít a zchátrat, zajistil potřebné opravy. Jak už bylo ale mnohokrát řečeno, stát peníze na opravy nemá a odpovědnost za současný stav trati odmítá.

autor: zdt
Spustit audio