O soutěžích

4. březen 2002

"Jakmile mi dáte číslo na záda, stane se ze mě kluk", řekl mi asi před deseti lety žokej Ferdinand Minařík. Mám to samé, stejný problém, mají to chlapíci ve většině. Protože jde o samce, tedy o ty jeleny, tetřevy, kozly. Je třeba vyhrát, toť vše, oč tu běží. A předvést se před samičkami, před ženskými. A jaksi na okraj také před bezpohlavním, zbytkovým světem a impotentními sponzory. A aby to bylo jaksi najisto, zobne si občas závodník, tetřev, kozel, ze zakázané studánky. Anabolické či EPO, lhostejno jest. A tak jde nakonec o to, kdo si srkne okysličených krvinek nebo nějakých steroidů dřív a utajeněji než druhý. Závody se dostaly do polohy závodů s dopingovými hlídači. Takové závody nejsou už ani chlebem, ani hrami. Ten vyběhne, ten vyskočí, zdvihne, a jiný už chystá zkumavku, zda ten první nebyl nějak předupraven pro start, výskok nebo zdvih. Tak začíná fejeton Jiřího Tomáše Blažka.

Svět se rozhodl tajit vlastní selhání. V Palestině, na sto dvanáctém podlaží Trade World Center, v hospodě U Zemanů, všude selhává, ale on se mu nakonec zatím vždycky nějaký ten kyslík do krvinek, a nebo příčně pruhované anabolikum, do organismu dostane včas. Musí? Asi ano, protože kdyby ne, ztratil by před sebou samým dobrý obraz. Ksicht, řekněme. Je třeba vyhrát, dokonce za cenu poškození a s vědomím vítěze. Říká se, že po ukončení pravidelného braní dopingu se třeba vzpěračům zhroutí páteř. Já si myslím, že její destrukce začíná s první polknutou tabletou.

JTB

Ale takto ani není třeba moralizovat, protože něco nějak bereme všichni. Svět si bere každé ráno svou viagru, aby ztopořil svědomí a vypadal před ženskými jako chlap. Není zde myšleno zle, ale výčitka to je. Protože mohl by svět a jeho soutěžící věnovat peníze na opravdový chléb a opravdové hry. Bez anabolických Sněhurek a běžeckých svalovinových brojlerů. Vždyť k normální soutěži opravdu stačí to číslo na zádech a myšlení tetřevů a kozlů. Ani tentokrát jsem nezapomněl na politiky a jejich způsob prokrvení. Protože, nebudete tomu možná věřit, ale rozhodování o první bublince se často neděje až v šatně sportovce; často je o něm, tak či onak, vlastně hlasováno.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka