O mimořádných událostech budou obyvatelé kraje lépe informováni

25. leden 2017

Karlovarský kraj zaplatí zřízení on-line informačního centra integrovaného záchranného systému, které bude obyvatelům poskytovat aktuální informace o mimořádných událostech v regionu. Jedná se o unikátní systém, který nemá v krajích obdoby.

V případě vzniku mimořádné události s velkým počtem raněných osob jsou operační střediska integrovaného záchranného systému zatěžována častými dotazy od veřejnosti. Pomoci by nyní mělo informační centrum integrovaného záchranného systému Karlovarského kraje.

„Díky informačnímu centru obyvatelé rychle získají potřebné informace nejenom o samotné události, ale také o počtu zasažených osob,“ říká náměstek hejtmanky Petr Kubis.

Informační centrum bude zajišťovat Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje. Předpokládané roční náklady na provozování systému jsou vyčísleny na 200 tisíc korun.

„Systém prošel úspěšnou zátěžovou zkouškou již v červnu minulého roku, kdy byla simulována havárie vlaku se sedmdesáti zraněnými osobami. Výhledově počítáme s tím, že by se do systému mohly zapojit i další subjekty, jako například letiště, hygienická stanice a podobně. Po ročním fungování vyhodnotíme účelnost využití,“ doplnil Petr Kubis.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio