O levné pracovní síle

30. červen 2002

Poznámka Ondřeje Vaculíka je věnována vládním návrhu, sociálních ohledech a tak zvané levné pracovní síle: Návrh vládní dohody mezi sociálními demokraty a Koalicí má mnoho bodů obecné shody, které posilují lidskou důstojnost a postavení člověka ve společnosti. Například zvyšování pedagogických platů s cílem překročit průměrnou mzdu v ČR, aktivní politika boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení, výstavba sociálního bydlení, kultivování podmínek pro činnost reprezentací zaměstnanců i zaměstnavatelů a dalších organizací zabývajících se ochranou hospodářských a sociálních zájmů, čím jsou zřejmě myšleny jak odbory, tak komory a svazy. Sociální demokraté chtějí také rozvíjet systémy podpory malým a středním podnikatelům se zaměřením na hospodářsky slabé regiony. Pokud to nejsou jenom proklamace, bude to něco stát. Například zvyšování učitelských platů se bez peněz neobejde. Otázka je, kde na to stát vezme, kdo na to doplatí, komu se to strhne z platu.

Zatím na to většinou doplácela takzvaná levná pracovní síla. Tedy činorodí lidé, pod jejichž lidskou důstojnost by bylo zůstat nezaměstnanými, takže v těžkých pracovních podmínkách obhajují své životní minimum, s platem část sotva polovičním, než je celostátní průměr. Kdybychom pod pojmem "levná pracovní síla" viděli koně před pluhem, volský potah nebo osla uvázaného do žentouru, ochránci zvířat by se možná ozvali. Když je to však žena, nad níž při výrobě autoskel, asfaltované lepenky nebo při žárovém zinkování v provozech s cizokrajnými názvy stojí český dráb, už nám tolik nevadí. Však ať ty ženy jdou pracovat jinam! Jenže všechny podniky tohoto typu, které zaměstnávají tu takzvanou levnou pracovní sílu, jako by uzavřely kartelovou dohodu, že nad sedm tisíc hrubého nepůjdou. Přitom je zajímavé, že stojí-li stejný podnik řekněme na bavorské straně, práci v něm místo českého drába organizuje německý manažer, střežený z jedné strany dobrou pověstí podniku a z druhé důslednými odbory. A mzdy zaměstnanců jsou také několikrát vyšší. Tam by komunisté 18,5 % nikdy nedostali.

Koruny

Může s tím nová vláda něco dělat? Dokonce musí, má to v programu: v rámci boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení. Za prvé to znamená nejen nepoužívat pojem ?levná pracovní síla?, ale zahnat ho do ilegality. Pak se společensky nepřijatelnými stanou i vydřidušské mzdy a každý vykořisťovatelský zaměstnavatel může být veřejně ostouzen. Za druhé je třeba zákoník práce upravit tak, aby žádný zaměstnavatel nesměl zakazovat odbory a nesměl si klást podmínky, že například drábovo jednání je výrobním tajemstvím. A přes vrátnici a agenturní ostrahu tam musíme umět s mikrofonem a kamerou proniknout i my, veřejnoprávní sdělovací prostředky. Z lidsky důstojných mezd poplynou do státní pokladny i vyšší daně, takže na zvýšení platů učitelů skutečně bude. A komunisté v příštích volbách dostanou jen tolik hlasů, kolik si jich zaslouží. Podle mého asi sedm a půl promile.

peníze
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.