O budoucnosti vědeckotechnického parku v Karlovarském kraji rozhodnou zastupitelé

21. květen 2013

Zastupitelé Karlovarského kraje budou rozhodovat o budoucnosti vědeckotechnického parku. Stavba má být součástí areálu krajského úřadu. Politici se ale nejdříve chtějí s celým projektem podrobněji seznámit. Po volbách ho totiž řada z nich nezná.

Projekt vědeckotechnického parku vznikal před pěti lety za minulého vedení Karlovarského kraje. Současní politici jeho schvalování sice měli na stole, nakonec ale neprošlo předběžné ohlášení veřejné zakázky. Tento krok dal parku zatím červenou.

„Zastupitelstvo je po krajských volbách nové, a proto má právo se tímto projektem znovu zabývat,“ říká náměstek hejtmana Petr Navrátil. Podle něj má ale park pro Karlovarský kraj značný přínos a měl by být vybudován.

„Podle mého názoru Karlovarský kraj vědeckotechnický park jednoznačně potřebuje a je to názor i poradní skupiny, která byla v nedávné době zřízena."

„Podnikatelé se s tímto názorem také ztotožňují, ale naráží to na jisté finanční problémy, které má Karlovarský kraj v souvislosti s placením či neplacením korekce za regionální operační program. Je to i ideologická záležitost, jestli je třeba tak velký, jestli je vůbec třeba, a tady jsou rozdíly spíše mezi jednotlivými zastupiteli než mezi jednotlivými stranami,“ popisuje.

To potvrzuje i komunistický radní Václav Jakubík. Souhlasí, že zastupitelé se musí s projektem nejdříve seznámit a pak teprve rozhodnout. Doba při schvalování původního projektu byla přeci jen trošku jiná.

„Rozhodnutí před třemi lety bylo za jiných finančních podmínek. Ruka páně byla otevřená, peníze byly. Dnes je Karlovarský kraj v situaci, že má nové zastupitelstvo, z 50 procent obměněné, a proto říkám jako rada: nedáváme doporučení, o tom, jestli stavět vědeckotechnický park a investovat do toho peníze, rozhodněte vy, a řešte to, co už je na papíře.“

„Pokud bychom neplatili korekci, tak není problém, aby se vědeckotechnický park stavěl, protože pak na to peníze budou,“ dodává k úhradě korekce za špatně čerpané dotace z ROPu Severozápad.

Zájemci už jsou

Přestože vědeckotechnický park ještě nestojí a jeho budoucnost je stále nejistá, kraj eviduje zájemce o působení v jednotlivých objektech. „V rámci projektu máme vyjádřen zájem o spolupráci jak od obou hospodářských komor, které v Karlovarském kraji působí, tak i od jednotlivých firem,“ potvrzuje náměstek hejtmana Navrátil.

Vědeckotechnický park je stavba složená ze čtyř pavilónů. Nechybí laboratoře, kanceláře nebo přednáškový sál.

„Vstupní pavilón zároveň s přednáškovým sálem pro 220 lidí, následně 2,5 celého pavilonu dvoupodlažní budovy spojené krčkem, přízemí pro možnou zátěž jednotlivými stroji a nad tím v nadzemním podlaží by byly lehké kancelářské prostory, které by mohl využít jakýkoli zájemce, který nepožaduje žádnou technologii,“ vyjmenovává Navrátil.

Vědeckotechnický park má stát kolem 270 milionů korun. Kraj má zatím na projekt předběžně slíbenou dotaci z ministerstva průmyslu a obchodu ve výši 70 procent nákladů. Pokud by ji nevyužil a stavěl by za vlastní peníze, mohl by projekt například rozdělit na menší části podle aktuálního zájmu firem. Přišel by ale o peníze z dotačních zdrojů.

autoři: Andrea Strohmaierová , sib
Spustit audio