Nulový výsledek

2. duben 2009

Nestává se příliš často, aby vyšší samosprávný celek vedl jako žalující strana soudní spor s občanským sdružením našich spoluobčanů z menšinové komunity. O to větší pozornost poutá připravovaný proces, v němž proti Romskému občanském sdružení působícímu v našich největších lázních vystoupí Karlovarský kraj. Soudit se chce o téměř milion korun, jež byl poskytnut na dobře míněný, ale neuskutečněný vzdělávací projekt zaměřený na místní romskou komunitu. Téma pro poznámku Lubomíra Stejskala.

Na počátku byl úctyhodný záměr - projekt, s jehož pomocí mělo pět desítek Romů získat vzdělání. Po jeho dosažení by se pak lépe začlenili do života společnosti. Finančně byl kryt grantem ministerstva pro místní rozvoj, část prostředků poskytlo karlovarské hejtmanství. V řeči čísel mohlo Romské občanské sdružení působící v Karlových Varech získat přes dva a půl milionu korun. Z toho od Karlovarského kraje obdrželo více než devět set devadesát tisíc korun. A právě tyto peníze chce krajský úřad zpět. Při kontrolách totiž vyšlo najevo, že romští aktivisté do projektu zapojení neplnili dohodnutá pravidla hry. Slovy náměstka hejtmana Jaroslava Borky: nebylo přesně vyúčtováno, na co byly peníze z grantu použity. Proto se kraj už v lednu 2008, rok po podepsání smlouvy s Romským občanským sdružením, rozhodl svůj podíl na tomto projektu ukončit a žádal vrácení peněz. Ještě před tímto radikálním krokem měli romští aktivisté půl roku na to, aby nedostatky napravili - leč nestalo se tak.

Bezvýsledná byla i série jednání o odevzdání peněz táhnoucí se více než rok od vypovězení smlouvy Karlovarským krajem. Ve hře byla i možnost, že by kraj bezmála milion korun daňových poplatníků romskému sdružení daroval. To ale se nynější vedení kraje v čele s hejtmanem Josefem Novotným moudře odmítlo. Takto se prostě s veřejnými penězi plýtvat nesmí. Zřejmě také proto se rada kraje minulý týden rozhodla podat proti romskému sdružení žalobu s návrhem na vydání platebního rozkazu. Romští aktivisté vidí ovšem celou věc docela jinak. Jakékoliv chyby v účetnictví či porušení smlouvy odmítají a tvrdí, že mají veškeré náležitosti v pořádku. Nesouhlasí s názorem protistrany, že by nenastartování projektu zavinili oni, neboť jejich sdružení již zakoupilo počítače a další nezbytné věci. Předseda sdružení Ladislav Bílý k tomu uvedl, že veškeré potřebné doklady mají a u soudu je rádi předloží.

00659592.jpeg

Rozhodnutí - a nepřímo i odpověď na otázku, proč po více než dvou letech máme na jedné straně téměř milionovou dotaci a na straně druhé, slovy hejtmana Novotného, v podstatě nulový výsledek, je tedy na nezávislé justici. Ladislav Bílý už prohlásil, že romské sdružení bude výsledek respektovat. Zbývá doufat, že stejně se v případě rozsudku v neprospěch romské strany sporu zachová i ministr pro lidská práva, ať už to bude v té době kdokoli, a nepodlehne pokušení dokazovat také v této kauze důležitost svého úřadu.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio