Nový přístroj na masáž srdce ušetří karlovarským záchranářům jedny ruce

29. srpen 2013

Záchranná služba Karlovarského kraje má k dispozici nového pomocníka. Jde o přístroj určený na zástavu srdce. Dostal jméno Lukas2. Lékaři ho začnou používat koncem září.

30 vteřin trvalo hlavnímu záchranáři Miloši Kukačkovi rozbalení a upevnění nového přístroje na figurínu, a to i s celým popisem postupu.

Lukas2 je skutečně velkým pomocníkem. Slouží k nepřímé masáži srdce. Díky němu mají záchranáři volnější ruce při práci.

„Výhoda tohoto přístroje spočívá především v tom, že nahrazuje ruce záchranáře. Komprese hrudníku, které provádí při náhlé zástavě hrudníku, jsou stále stejné, mechanizované. Mají požadovanou frekvenci a hloubku. Hlavně nám to dává možnost ušetřit v době, kdy jezdíme jenom v dvoučlenných posádkách, jedny ruce. Posádka se tam může věnovat dalším činnostem,“ chválí nového pomocníka Miloš Kukačka.

Lukas2 už je přednastavený tak, aby v případě masáže člověku neublížil.

„Přístroj je nastavený tak, aby hloubka stlačení odpovídala posledním doporučeným postupům Evropské rady pro resuscitaci. Hloubka stlačení mezi 5 až 6 centimetry je mechanicky stále stejná,“ vysvětluje záchranář.

Navíc od živého zachránce je tento přístroj prakticky neunavitelný. Masáž srdce totiž není nic jednoduchého. Člověk ji vydrží provádět jednotky minut. Záchranář samozřejmě i desítky minut.

„Přístroj má desku z tvrdého materiálu, která je pod zády pacienta. Potom má samotnou mechanickou jednotku se zvonem, která se přiloží na desku, secvakne se a spuštěním jednoho knoflíku si přístroj udělá kontrolu. Naměří si správný rozměr hrudníku a začne komprimovat,“ popisuje Kukačka.

Lukas2 je podle něj určený hlavně pro dospělé pacienty. „Přístroj má nastavení určitého předozadního rozměru hrudníku. U větších dětí by se o tom dalo uvažovat. Primárně je ale určen pro dospělé pacienty.“

Záchranáři Karlovarského kraje zakoupili přístroj na masáž srdce za zhruba 300 tisíc korun. Peníze ušetřili ze svého rozpočtu. Do budoucna, pokud budou mít dostatek financí, by Lukasem2 chtěli vybavit všechny vozy.

Spustit audio