Nový Dvorský most by měl být zprovozněn v prosinci letošního roku

1. duben 2021 12:55
Zprávy

Nákladní automobily, bagry a bourací kladiva. To jsou stroje, které v současné době uvidíte v akci u karlovarského dostihového závodiště. Bourají tam totiž zchátralý Dvorský most.

V Karlových Varech začala demolice zchátralého Dvorského mostu. Najatá firma začala s bouráním hlavní betonové konstrukce v pondělí a velká část původní mostovky už dnes prakticky neexistuje. Vzniklou suť ihned odvážejí pryč nákladní automobily.

„Odstraňujeme původní železobetonové nosníky. Snažíme se maximálně využít prostor, takže materiál, který vytěžíme z toho starého mostu, okamžitě třídíme a odvážíme na příslušná místa,“ popsala úvodní část demolice Dvorského mostu Iveta Štočková mluvčí firmy, která demolici provádí.

Mostní konstrukce za několik dní zcela zmizí. Kromě betonových částí brzy bourací kladiva odstraní i původní pilíře, obložené lámaným kamenem. „Kompletně bude odstraněn, budou upraveny i břehy. Na jeho místě vznikne zcela nový most. Bude 100 metrů dlouhý, nosníky budou ocelové,“ uvedla Štočková.

Současný most jde k zemi kvůli havarijnímu stavu železobetonové konstrukce z 80. let minulého století. Investor, město Karlovy Vary, nechává vysloužilou mostovku nahradit zcela novou konstrukcí. Jednoduchou, funkční, architektonicky prý ale trochu nevýraznou.

Stavbu Dvorského mostu zajišťuje stejná firma, která před časem postavila nový most v městské části Doubí. Postup demolice, výstavba i následný vzhled obou konstrukcí by měly být prakticky totožné.

Více v reportáži:

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio