Nový dispečink karlovarské záchranky má usnadnit komunikaci a urychlit výjezdy

31. květen 2013

Karlovarská záchranka dokončila další etapu modernizace. Operační středisko má teď k dispozici digitální techniku, která by měla zlepšit komunikaci mezi jednotlivými složkami záchranářů. Nové přístroje mají urychlit také výjezdy sanitních vozů k pacientům.

„Když to hodně zjednoduším, tak v tuhle chvíli my hlavně přestáváme telefonovat. Žádné telefonování, žádné předávání řetězem, že operátorka zavolá řidičovi, řidič zavolá doktora. Takže tam se zrychlí vůbec ten výjezd,“ vysvětluje ředitel karlovarské záchranky Roman Sýkora.

Jakmile přijde na dispečink volání o pomoc, z operačního střediska se naráz několika směry rozešlou příkazy.

„Na dispečinku zadá výzvu, jedna jde do vozidla, tam se to zobrazí, další jde na telefon záchranáři a třetí výzva jde do modulu základna, což je počítač s reproduktory na základně, který hlasitě vyzývá posádku k výjezdu a vytiskne papír s adresou, s charakterem výzvy. Vlastně to stejné, co se mu ukáže ve vozidle na tabletu,“ upřesňuje provozní náměstek záchranky David Steindl.

Tablety, navigace, mapové a komunikační systémy nebo záznamová zařízení jsou teď k dispozici nejen v místnosti dispečinku, ale také ve více než 30 sanitních vozech po celém území regionu.

„Celkem z toho projektu máme vybaveno kolem 38 vozidel, plus máme další náhradní technologie, protože budeme tento rok zakupovat další nová vozidla a do těch to budeme instalovat,“ dodává Steindl.

Jedná se už o druhou etapu modernizace karlovarské záchranné služby. I nadále je přitom rozvíjen systém zvaný Rendez-Vous, kdy je lékař nezávislý na sanitním voze a podle potřeby jezdí samostatně na různá místa regionu.

Karlovarská záchranná služba

„Cílem je obsluhovat karlovarský kraj s pěti lékaři v osobních vozidlech, nemít je přivázané ve velkých sanitních vozech. Tak, aby právě mohli odjíždět od případu k případu, nemuseli doprovázet po celou dobu nemocné až do nemocnice a zpátky. Tak, aby byli využitelnější,“ přibližuje šéf karlovarské záchranky Roman Sýkora.

Systém záchranné služby Karlovarského kraje teď patří mezi nejmodernější v republice. Zajistit ho pomohl krajský úřad, ale také evropské peníze. Modernizace záchranky má být kompletně dokončena v závěru letošního roku.

autor: zdt
Spustit audio