Nové pamětní desky v Sokolově připomínají více než dva tisíce ruských zajatců

4. prosinec 2018 13:00

Jména ruských zajatců, kteří zemřeli v sokolovském lazaretu za druhé světové války, byla až dosud neznámá. Pamětní desky připomínají více než dva tisíce ruských zajatců, kteří zemřeli za druhé světové války v místním lazaretu.

Na pietní akt slavnostního odhalení památníku dorazili představitelé Ruské federace i dalšího území někdejšího Sovětského svazu. Pohřebiště ruských vojáků v Sokolově patří mezi největší svého druhu v České republice.

„Pro nás je to velmi důležitý okamžik, protože se podařilo najít jména těch, kteří padli a před tím osvobozovali Evropu od nacistů. Přitom zůstali nezvěstní a beze jména. Jsme rádi, že se do pátrání zapojili i čeští přátelé,“ řekl velvyslanec Ruské federace Alexandr Vladimirovič Zmejevskij.

Kromě něj se pietního aktu zúčastnili i velvyslanec Arménie, Ukrajiny, a vedení města, v čele se starostkou Renatou Oulehlovou: „My jsme věděli, že tu tito muži pohřbení jsou. Konečně jsme zjistili jejich jména. Jsme vděční, že tu tyto desky jsou a lidé se mohou přijít poklonit těm, kteří položili svůj život za svobodu.“ 

Na odhalení pamětních desek v Sokolově zazněly hymny Ruské federace i České republiky. Přítomní pak uctili památku padlých minutou ticha.  Na téměř dvaceti deskách jsou v azbuce vypsaná jména, u kterých je vždy uvedené datum úmrtí. U velké části padlých zajatců ale buď úplně chybí datum narození, nebo je tam uvedený jen rok.

Pamětní desky stály víc než dva miliony korun, ale podle velvyslance Alexandra Vladimiroviče Zmejevského, nejsou v tomto případě peníze důležité: „Důležitá je památka a vůbec význam toho, co se tady stalo. Na takové projekty se peníze vždy najdou. Za pomoc české strany jsme velmi vděční.“

Město Sokolov plánuje úpravu okolí pomníku, aby vzniklo důstojné pietní místo. „Někteří lidé tento prostor využívají k venčení svých psů. My jsme se ve vedení města shodli na tom, že plot, který oplocuje městský hřbitov, prodloužíme. Dáme sem také malý plůtek, abychom vymezili místa, kde pejsci na volno běhat mohou,“ řekl místostarosta města Sokolov Jan Picka.

Úpravy okolí nových pamětních desek plánuje vedení města zahájit v příštím roce.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio