Nová střešní krytina, renovovaná okna a obnovená hřbitovní zeď. Tak se postupně mění kostel svatého Bartoloměje v malé obci Přílezy

29. květen 2019 14:20

Ještě před dvěma roky byl kostel svatého Bartoloměje v malé obci Přílezy na Karlovarsku zchátralý a nevyužívaný. Památku se ale rozhodli obnovit místní dobrovolníci a ochránci přírody. Po šesti letech se kostel dočkal nové střechy a práce nyní pokračují obnovou hřbitovní zdi, oken a márnice.

„Zahájili jsme rekonstrukci hřbitovní zdi a márnice u kostela svatého Bartoloměje. Momentálně zde probíhají stavební práce, většina zdi je rozebraná, dělají se drenáže a postupně budeme zdi vyzdívat podle stanoviska památkářů,“ řekl Václav Lupínek, předseda spolku dobrovolníků.

Na hřbitovní zeď i na kostel se vztahuje památková ochrana. „Pokoušíme se dohlížet na to, aby se zeď opravovala tradičním postupem, kterým sestavila z tradičního materiálu a aby se nepoužívaly žádné novodobé věci, které do toho nepatří,“ uvedl Antonín Haidlmeier z odboru památkové péče Magistrátu města Karlovy Vary.

Kolem kostela jsou v současné době rozvalené náhrobky a kameny z hřbitovní zdi. Uprostřed toho všeho, na malém paloučku rozkvetly tulipány. „Stala se nám taková bizarní věc. Už v loňském roce jsme museli začít s revitalizací samotného hřbitova, takže jsme tady vysázeli tisíce narcisů a tulipánů. Dnes jsou ty tulipány obházeny kameny, a my doufáme, že nám to firma příliš nezničí, aby to tu nádherně kvetlo, až se zeď dokončí,“ vysvětluje Lupínek.

Náklady na rekonstrukci hřbitovní zdi jsou zhruba 1 milion korun. Dobrovolníkům a Římskokatolické farnosti Toužim se ale podařilo na projekt získat státní dotaci ve výši 700 tisíc korun. Práce by měly být hotové do konce letních prázdnin. „U márnice zatím jen dozdíváme původní zeď. Co se střechy týče, ta bohužel nebyla financována z dotací, takže ji budeme financovat z dobrovolného vstupného Přílezy festu, který bude 24. srpna tady na návsi, a z finančních darů zdravotní pojišťovny a dalších institucí,“ dodal předseda spolku dobrovolníků. Na obnovu kostela svatého Bartoloměje mohou přispívat také samotní lide pomocí transparentního účtu veřejné sbírky.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio