Nová loupežnická stezka v Kraslicích potěší hlavně děti

1. listopad 2019 15:35

Lezecké stěny, plnění úkolů nebo jen procházka - to vše nabízí takzvaná stezka loupežníků v Kraslicích na Sokolovsku. Jedná se o součást projektu Únik z nudy do přírody. Stezka vznikla pod zříceninou hradu Hausberg a připomíná pověst právě o loupežnících.

V Kraslicích představili novou naučnou stezku v městských sadech s názvem Domácí Vrch - únik z nudy do přírody. Inspirací k jejímu vybudování byla pověst o loupežnících, kteří přebývali na nedalekém hradě Hausberg a přepadali kupce. Novináře o tom informoval jednatel městských lesů Karel Bělohlávek.

Třináctikilometrová lesní stezka je určena pro pěší i cyklisty a nabízí herní prvky, vyznačené naučné trasy a zajištěné lezecké cesty pod zříceninou hradu Hausberg. Stavba stezky trvala pět měsíců, vyšla na 5,6 milionu korun a byla financována zejména z evropských dotací.

Stezka, která vede převážně lesem, je rozdělená do tří částí. „Chceme návštěvníkům ukázat, jak ti loupežníci žili. Je tu stezka poznání, aby se lidé naučili, jak se v lese žije. Dále stezka fyzické zdatnosti, protože loupežníci museli být zdatní na loupežení a na vrchu kopce je loupežnická bašta, kde loupežníci odpočívali," řekl Bělohlávek.

Na cestě jsou také sochy loupežníků, které byly podle jejich autora Pavla Cupáka navrženy jako moderní loupežníci. „Jsou to takoví loupežníci a pankáči dohromady,“ uvedl Cupák.

Starosta Roman Kotilínek věří, že stezka přiláká do Kraslic nové turisty. Do budoucna podle něj Kraslice plánují v městských sadech, kde se konají různé kulturní akce, ještě další úpravy, jsou ale zatím předmětem diskuze.

autor: Andrea Strohmaierová | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio