Nová kniha Stopy Velké války přibližuje stovky pomníků v Karlovarském kraji

26. únor 2019 08:30

Sokolovský publicista a historik Vladimír Bružeňák 26. února od 17 hodin představí v zimní zahradě sokolovského zámku novou knihu Stopy Velké války.

Vladimír Bružeňák

Vladimír Bružeňák je jedním ze spoluautorů publikace, která mapuje pomníky 1. světové války v Karlovarském kraji. K dalším autorům patří Romana Beranová, Tomáš Kárník, Josef Macke a Jaroslav Vyčichlo.

Přinášejí přehled o celkem 311 pomnících a třech zajateckých táborech. V knize, která má přes 400 stran, je několik stovek fotografií. Knihu bude ji možné zakoupit a nechat si podepsat v rámci pořadu, v němž Vladimír Bružeňák pohovoří o situaci na Sokolovsku v době 1. světové války a v zajateckém táboře v Jindřichovicích.

Mezi památníky, které autoři připomínají, patří i pomník v zaniklé obci Čistá v bývalých Literbaších, který navrhl krásenský rodák Willy Rus. „Pomník už neexistuje, ale nám se podařilo zmapovat jeho podobu i z další strany, než na které jen zachytily známé fotografie. Jsou tam pomníky i z Františkových Lázní, Chebu, kniha je plná fotografií i informací, mnohé z nich jsou nové,“ poznamenal Vladimír Bružeňák.

Nové informace už přispívají k obnově některých pomníků

„Sám jsem byl při obnově v Sekerských chalupách, kam jsem dodával historické materiály, kolega Vyčichlo inicioval obnovení pomníku v zaniklé vsi Dlouhá v Doupovských horách, nedávno se mi ozvala paní starostka ze Staré Vody, že chce obnovit pomník," poznamenal Bružeňák.  Předpokládá, že kniha inspiruje čtenáře k výletům do míst, která jsou v ní připomínána. "Každá kapitola, každý pomník v obci je uveden i stručnou historií, snažili jsme se ukázat i její podobu třeba díky dobové pohlednici. Je to tak trochu vlastivědná encyklopedie, která může být zajímavá i pro turisty,“ uvedl.

 Knihu Stopy Velké války vydalo Muzeum Sokolov, kde ji také mohou zájemci získat.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio