Čočková polévka s kysaným zelím
Vydatná poctivá polévka se může stát hlavním chodem. Ta, kterou vám přináší dopolední Apetýt, je s kysaným zelím.
O blahodárných účincích kysaného zelí na naše zdraví věděli už naši předci. Dokáže nejen stabilizovat krevní cukr i tlak, ale dokonce, zvyšuje libido. Diabetici potvrzují, že deci šťávy z kysaného zelí po ránu dokáže tuto nemoc výrazně zmírnit.
Budete potřebovat:
- 130 g čočky
- 130 g kysaného zelí
- 100 ml smetany na vaření
- 1 žloutek
- kmín, sůl, pepř dle potřeby
Postup:
- Namočenou čočku uvaříme doměkka, zvlášť uvaříme kysané zelí s kmínem.
- Smícháme dohromady, dochutíme dle potřeby.
- Před podáváním zjemníme polévku smetanou s rozkvedlaným žloutkem, případně posypeme jarní zelenou pažitkou.
V tomto receptu můžete použít kvalitní produkty jihomoravských farmářů. Najdete je na webu.
Související
-
Květáková polévka s kešu oříšky
Lidé si na květáku pochutnávali už od pradávna. Polévka z něj pak prý například velmi chutnala francouzskému králi Ludvíku XV.
-
Polévka z černého kořene
Tentokrát se za receptem vydáme do Velkých Bílovic – do Restaurace Na Pekárně.
-
Celerovo-hříbková polévka
Páteční polévkový seriál pokračuje i dnes, takže určitě vyzkoušejte celerovou-hříbkovou polévku. Originální kombinace a chuť vás navíc dokáže příjemně zahřát.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.