Sýrové kuličky
V dnešním Apetýtu sáhneme po jednoduché, slané pochutině, kterou můžete nabídnout návštěvě nebo připravit na rodinou oslavu.
Co budete potřebovat na sýrové kuličky?
- 120 g pomazánkového másla
- 70 g nastrouhaného sýru (cheddar nebo váš oblíbený)
- hrstku nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžičku worchestrové omáčky
- 1 lžičku nasekané pažitky
- 1/4 lžičky červené papriky
- 100 g sušených brusinek
Na brusinkách si pochutnávali už indiáni v Severní Americe. Používali je k přípravě sušeného masa, jako barvivo k barvení látek nebo také na léčbu ran. Sušili je na slunci a věřili v jejich léčivou moc. A měli pravdu, mnohem později si je námořníci brali na daleké plavby, brusinky jim dokázali doplnit vitamin C a byla to pro ně prevence nebezpečných kurdějí. Drobné červené kuličky jsou bohaté i na antioxidanty a podporují paměť.
Postup:
- V míse smícháme všechny přísady kromě brusinek.
- Rukama vytvarujeme koule, které obalíme v brusinkách.
- Na pohled zajímavé občerstvení chutná skvěle se zeleninou nebo celozrnným pečivem.
Související
-
Skořicové kuličky
Na adventním věnci už nám hoří všechny čtyři svíce. Znamená to jediné, do Štědrého večera už mnoho dní nezbývá.
-
Nepečené datlové kuličky
Bez stresu, bez hádek a bez práce – to je advent, který by si určitě každý z nás přál. A my si právě takový v Apetýtu tento týden uděláme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.