Pečená kachna s rozmarýnem
Čas svátečních rodinných setkání se blíží a pokud přemýšlíte, co svým blízkým připravit a příjemně je překvapit harmonií chutí, máme pro vás v Apetýtu skvělou inspiraci – pečenou kachnu s jablky a rozmarýnem.
Co budete potřebovat:
- kachnu
- sůl
- drcený kmín
- rozmarýn
- 4 menší jablka
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 120 stupňů.
- Kachnu omyjeme, osušíme, osolíme zvnějšku i zevnitř, posypeme drceným kmínem a rozmarýnem.
- Poté vložíme do pekáče, podlijeme vodou a necháme zakrytou péct 5 hodin.
- Omytá jablka nakrájíme na měsíčky.
- Po pěti hodinách pečení kachnu odklopíme, odebereme sádlo, přidáme do pekáče jablka, přelijeme výpekem a odklopenou pečeme další hodinku na 170 stupňů.
Tip: Výborná vychytávka je, když odebrané sádlo rozmícháme s medem nebo s javorovým sirupem a odklopenou kachnu i s jablky touto směsí přeléváme. Dlouhé pečení má smysl hlavně v tom, že při nízké teplotě si maso uchová více šťávy a je skutečně křehké.
Související
-
Konfitovaná kachna s višňovou omáčkou a šouletem
Za receptem se vydáme do Nového Šaldorfu, za dvěma kamarády, kteří se mohou pyšnit titulem Vítěz kategorie Vinařství v projektu Gourmet Jižní Morava 2019.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.