Kynuté těsto olejové
Kynuté buchty mohou být plněné tvarohem, mákem, povidly nebo marmeládou. Základem je dobré kynuté těsto. A recept na něj vám přinášíme v dnešním Apetýtu.
Historie kynutých buchet sahá až do 17. století. Právě tehdy totiž lidé zjistili, že když nechají těsto na vzduchu přirozeně zkvasit, nakyne. Zpočátku se ale kynuté buchty dělaly kupodivu jen naslano. Dříve hospodyňky používaly na těsto jen mouku, kvasnice, vajíčka a sůl. Z těsta se pak vytvářely kuličky, které se házely do vroucí vody. Hotové se hostům polévaly máslem. Pečení kynutých buchet přišlo na řadu až později, stejně jako jejich sladké náplně.
Recepty na české kynuté buchty se dědí z generace na generaci a k jejich pečení mají mnohé hospodyňky dlouhá léta velký respekt.
Za recept na kynuté těsto olejové děkujeme Michalu Hrstkovi z Brna. Použít ho můžete na koláče, buchty i táče. Vše z něj totiž chutná výborně.
Budete potřebovat:
- 300g hladké mouky
- 300g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 60g cukru krystal
- 2 žloutky a 1 vejce
- 1 a ½ dl oleje
- špetku soli
- lžičku cukru
- ½ kvasnic
Postup:
- Nejprve ušleháme žloutky s cukrem a olejem.
- Na kvásek pak smícháme mléko s kvasnicemi a lžičkou cukru.
- Poté si do mísy dáme mouku a sůl, přidáme kvásek a vyšlehané žloutky s cukrem a olejem.
- A pak už jen vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple přikryté vykynout.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.