Domácí paštika
podle Petra Spálenky - kuchař z hotelu Angelo Plzeň
Suroviny:
400 g jemně namletého vepřového masa
200 g vepřových jater
sůl, mletý pepř
100 g vepřového sádla
špetka muškátového oříšku
2 stroužky česneku
trocha tymiánu (1 větvička)
2 bobkové listy
5 hřebíčků
7 kuliček nového koření
4 kuličky jalovce
0,5 lžičky mletého kmínu
trochu nastrouhané citrónové a pomerančové kůry
2 panáky koňaku
kousek špeku
mandle nakrájené na plátky
5 lžic červeného vína
100 ml 30% smetany
100 g anglické slaniny
Postup:
Dobře vychladlé uvařené vepřové maso a vepřová játra umeleme zvlášť, přidáme sádlo a semleté koření. Pak přidáme kůru, koňak, víno, smetanu a vyšleháme. Nakonec vložíme na kostičky nakrájený špek a mandle. Potom vyšlehanou hmotu dáme do nádob vyložených slaninou (může to být i zavařovací sklenice). Dáme do trouby, kde pečeme v nádobě s vodou při 180° C cca 60 minut.
Po vychladnutí namažeme na rozpečenou bagetu a konzumovat můžeme společně např. s brusinkami nebo višňovou marmeládou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka