Jáhlové vdolečky s jablky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Josefa Jaroše, šéfkuchaře z Lázeňského domu v Konstantinových Lázních

Suroviny:

200g špaldové mouky
200g jahelné mouky
30g čerstvého droždí
50g rostlinného tuku
50g cukru
1 vejce
260ml mléka
sůl

Náplň:
300g jablek bez jádřinců
50g rozinek
1/2 lžičky mleté skořice


Postup:

Droždí rozmícháme v hrnečku se lžičkou cukru a trochou mléka a necháme vzejít. Mezitím omyté čtvrtky jablek bez jádřinců nakrájíme na kostičky nebo je nastrouháme na struhadle nahrubo. Rozinky spaříme horkou vodou a osušíme. V míse smícháme špaldovou a jahelnou mouku a sůl. Přidáme rozpuštěný tuk, vejce, vzešlé droždí, zbytek mléka a zaděláme těsto v konzistenci na vdolky.
Jablka a rozinky dochucené skořicí zapracujeme do těsta. Těsto necháme vykynout. Z vykynutého těsta děláme vdolečky, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem potřený tukem.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170°C po dobu 10-15 minut z jedné strany. Potřeme tukem, obrátíme a dopečeme dozlatova.

Vdolečky mažeme jakoukoliv marmeládou nebo džemem.


autor: šéfkuchař