Domácí sekaná po vídeňsku
podle paní Mirky
Suroviny:
900 g mletého libového vepřového masa ( bůček, plecko)
120 g strouhanky
2-3 vejce
mletý pepř
sůl
svazek bylinek ( saturejka, petrželka, pažitka, …)
200 ml smetany ke šlehání
20 g másla na pečení
Postup:
Vejce rozšleháme se solí a mletým pepřem a spolu s nasekanými bylinkami přidáme k mletému masu. Dobře propracujeme a v případě, že je směs příliš řídká, zahustíme ji strouhankou. Ze směsi vytvarujeme šišku nebo bochánek, vložíme do pekáče s rozehřátým máslem a v předehřáté troubě pečeme cca 50 minut. Potom přilijeme do vypečené šťávy ze sekané smetanu a ještě asi 10 minut dopečeme.
Přílohy: vařené brambory, šťouchané brambory, bramborová kaše, bramborový salát, těstoviny, zeleninové saláty.
6 porcí
Celková doba přípravy: 1 hodinu 20 minut
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.