Noc literatury zpřístupní zajímavá a běžně nepřístupná místa ve Staré Roli

22. září 2021 10:15

Krajská knihovna v Karlových Varech se už posedmé připojuje k akci Noc literatury. Ta propojuje aktuální tituly evropských autorů se zajímavými, často i veřejnosti nepřístupnými místy.

Kostel, nádražní budova nebo obřadní síň. To jsou jen některá místa v karlovarské městské části Stará Role, která ve středu večer ožijí četbou. Krajská knihovna v Karlových Varech totiž připravila právě v této okrajové části města další ročník Noci literatury.

Knihovna i letos vybírala místa tak aby posluchačům představila prostory, které za normálních okolností navštívit nemohou, nebo jsou něčím výjimečné. Podle Michaely Němcové z krajské knihovny je jedním z hlavních kritérií výběru těchto míst i to, že nejsou s literaturou nijak spojená.

Kromě kostela Nanebevstoupení Páně zazní úryvky z knih v salonku v Lidovém domě, v tělocvičně jógového studia a číst se bude také v bývalé obřadní síni a minizoo, která je součástí Domova dětí a mládeže. Účastníci Noci literatury budou mít jedinečnou příležitost podívat se po letech do nádražní budovy ve Staré Roli, která je dlouhodobě uzavřená. 

Akce představí současnou kvalitní evropskou literaturu

Předčítat se začne na všech vybraných šesti místech ve Staré Roli přesně v 18 hodin. Ukázky potrvají přibližně 15 až 20 minut, aby se pak lidé stihli přesunout do dalších prostor. Další čtení navazuje v půl sedmé večer a pak každou půl hodinu až do půl deváté.

Noc literatury by měla nejen představit současnou kvalitní evropskou literaturu, ale také přilákat čtenáře a návštěvníky k tomu, aby měli chuť si představené knihy přečíst a třeba se dostat i k dalším dílům vybraných autorů. Lidé si můžou sami zvolit, na kterém místě začnou a kam budou pak pokračovat.

Podrobné informace najdou zájemci na webových stránkách krajské knihovny.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio