Neznalost neomlouvá

23. leden 2012

Tento týden si v Plzni připomínáme 70. výročí transportů více než dvou tisíc židovských obyvatel západočeské metropole do ghetta v Terezíně. 27. leden je pak Dnem památky obětem holocaustu. Při té příležitosti se rozhodla Eva Klausnerová ve svém příspěvku reagovat na nedávno medializovaný případ.

Slečna Lucie Šlégrová je obžalována z propagace nacismu a antisemitismu. Před procesem nyní žádá změnu soudního znalce, protože ten dosavadní, Michal Mazel, je určitě žid. Odvodila to hravě z jeho příjmení, které podle ní pochází z hebrejského Moše, t. j. Mojžíš, podobně jako jméno Maisel.

Zůstaňme nadále ještě chvilku v jazykovém koutku. Slovník jazyka českého autorů Váši a Trávníčka uvádí různé významy slovesa mazati. Mezi jinými praví: V přeneseném významu též mazati se s něčím, nebo rozmazlovati. Odtud mazel neboli rozmazlené dítě. Mazlík je též ševcovské prkénko na mazání. O souvislostech s hebrejskými názvy znalci češtiny neuvádějí ani slovo. A navíc v jižních Čechách je hezká starobylá obec Mazelov, která určitě není židovského původu.

Možná, že horší to má se svým jménem slečna Šlégrová. Schläger v němčině znamená rváč, a kdo jí zaručí, že kdysi císařský úředník ho s posměchem nepřidělil jejímu ušlápnutému židovskému předkovi. Naše země přece byla křižovatkou Evropy s nejrozmanitějšími vlivy a málokdo z nás může na svou čistokrevnost přísahat.

Dívčina na fotografii má pěkné germánské copy omotané červenočernobílou trikolorou, což jsou barvy praporu s háknkrajcem. Pohříchu, ty copy nejsou plavé, ale dosti tmavé a ani její oči nejsou modré. Za protektorátu by při rasových testech nejspíš spadala do kategorie lidí
dobrých názorů, ale ne moc dobré rasy. Podle Heydrichovy vize by pak měla jistotu, že ji po válce nezabijí. Směla by nadále vykonávat nádenické práce, musela by ovšem podstoupit sterilizaci, aby své špatné rasové znaky dál nemnožila.

Antisemitismus (ilustr. obr.)

Slečnin advokát pan Kočí ale jména ani rasové znaky nezkoumá. Podle jeho názoru při posuzování nacistického chování soudní znalec židovského původu nemůže být objektivní, a proto žádá, aby pan Mazel byl odvolán. A co Čech jako soudní znalec - také nemůže být objektivní ? Vždyť Češi žili za nacismu 6 let v ponížení, bezpráví a s hrozbami nad hlavou a po válce měli být odklizeni ze své země. Nikdo z normálních lidí přece nemůže být vůči nacismu nestranný. A kdo se o nestrannost pokouší, chce mít morálku počítače.


Nejpikantnější na celé věci je, že pan Mazel ve skutečnosti žid není. Odmítá se však na toto téma bavit, což je mu zajisté ke cti. Slečnin advokát, jeden poradce z Hradu a i některé reportérky se však diví, proč se nebrání. Svatá prostoto. To si má obstarat křestní listy všech předků do třetího kolena a požádat úřad o potvrzení, že není žid ? Copak žijeme v protektorátu?

A copak je v podezření, že spáchal trestný čin?


Naštěstí široká právnická obec je pobouřena a případem se bude zabývat advokátní komora, neboť soudí, že jde o porušení ústavy. I když se věc možná brzy vyřeší, neměli bychom na ni rychle zapomenout. Jestliže u nás někteří členové střední a mladé generace mají tak málo znalostí z historie a tak málo citu pro etické hodnoty, měla by nás naopak tato kauza zajímat hodně dlouho.

autor: Eva Klausnerová
Spustit audio