Nepečený makový cheesecake

V Apetýtu pro vás vybíráme ze sladkých receptů. Dnes se zaměříme na nepečený cheesecake.

Jednou z našich dnešních ingrediencí je také mák. Řadí se k nejzdravějším rostlinám světa. A to i přesto, že z některých jeho odrůd se dají získat drogy. Jeho historie sahá až do starého Egypta. Pokud ho do jídelníčku zařazujeme pravidelně, pak prospívá našim kostem, posiluje svalovou a nervovou soustava a příznivě působí i na paměť. A funguje například také proti stresu, depresím či nespavosti.

Budete potřebovat:

na korpus:

  • 200 g sušenek (dobré jsou třeba lotusky)
  • 80 g másla

na náplň:

  • 1 vaničku tučného tvarohu
  • 1 kelímek mascarpone
  • 1 kelímek šlehačky (30%)
  • 2 bílé čokolády
  • 6 lžic mletého máku (může být i více)

na ozdobu:

  • švestková povidla jako ovocná ozdoba, případně jiné oblíbené ovoce (můžete vynechat)

Postup:

  1. Nejprve si rozmixujeme sušenky, poté je zalijeme rozpuštěným máslem.
  2. Dortovou formu (s odnímatelným krajem) vyložíme pečícím papírem a směs ze sušenek a másla napěchujeme pěkně na dno.
  3. Pak si ve šlehačce rozpustíme čokoládu. Je dobré na to použít vodní lázeň.
  4. Následně v mixéru vyšleháme mascarpone s tvarohem.
  5. Do toho přidáme rozpuštěnou čokoládu se šlehačkou a nakonec i mák.
  6. Směs pak nalijeme do dortové formy na připravené sušenkové dno.
  7. Necháme ztuhnout nejlépe do druhého dne.
  8. Ozdobíme povidly či jiným ovocem.

Související

  • Rýžový nákyp se švestkami

    Sladká jídla jako hlavní chod buď milujete, nebo nenávidíte. Asi není nic mezi tím. Každopádně pro vás dnes jedno takové jídlo máme, snad si ho zamilujete!

  • Kukuřičná kaše

    V pátečních apetýtových receptech pro vás opět vybíráme nějakou tu bezmasou pochoutku. Hlavní ingrediencí bude tentokrát kukuřice.

  • Pudinková buchta

    Apetýt vám i dnes přináší inspiraci do kuchyně. Sladká tečka – i tak by se mohl jmenovat vděčný a jednoduchý recept na pudinkovou buchtu.