Nena: 99 Luftballons

99 Luftballons je ikonická německá píseň, která se může zdát jako jednoduchý popový hit. Má ovšem hlubší politický kontext, reflektuje atmosféru studené války a strach z konfliktu, který by mohl vést k ničivému útoku.

Hit vznikl v roce 1983 v tehdy západním Německu. V březnu tohoto roku se na špičku nejen německého žebříčku dostala píseň 99 Luftballons s mladičkou zpěvačkou Gabriele Susanne Kernerovou, jejíž umělecký pseudonym je Nena, což ve španělštině znamená malá dívka.

Píseň 99 Luftballons je vlastně tzv. protestsongem. Vznikla poté, co kytarista doprovodné skupiny Neny byl v roce 1982 na koncertě Rolling Stones v západním Berlíně a všiml si uvolněných balónků, které měnily tvary a vypadaly jako malá UFO, a přemýšlel o tom, co by se stalo, kdyby se vznášely nad berlínskou zdí směrem do sovětského sektoru. Píseň popisuje následující dění jako nukleární válku. Stala se celosvětovým hitem a jako jedna z mála především v německé verzi.

Píseň vypráví příběh o 99 červených balóncích, které jsou vypuštěny do vzduchu. Tyto balónky jsou považovány za nevinnou hračku, ale když jsou zaznamenány radarem, jsou chybně interpretovány jako nepřátelská letadla. To vede k napjaté situaci, kde se obě strany chystají k vojenskému konfliktu. Nakonec se ukáže, že to byla jen chyba, ale nevinná hra v této písni končí tragicky. Pokud máš na mě trochu času, tak ti zazpívám písničku o 99 balóncích na jejich cestě k horizontu, zpívá Nena.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio