Nemocnice v Ostrově nabízí službu domácí umělé plicní ventilace

6. prosinec 2017

Ostrovská nemocnice nabízí pacientům projekt domácí umělé plicní ventilace (DUPV). Tato služba slouží lidem, kterým částečně nebo úplně v domácím prostředí nahrazuje spontánní dýchání.

Speciální přístroj je jen o něco větší než tlustá kniha. Částečně nebo úplně nahrazuje spontánní dýchání, navíc v domácím prostředí.

Ostrovská nemocnice tuto službu poskytuje jako jediné zařízení v Karlovarském kraji a sedmé v Česku. Součástí péče o pacienty je i nonstop telefonická linka, která slouží ke konzultacím rodině v péči i jejich blízkého.

„V domácím prostředí dochází ke zlepšení psychického stavu pacienta, snížení rizika infekce, alespoň k částečnému návratu ke způsobu života, jakým žil před úrazem nebo závažným onemocněním. Vyloučený není ani návrat k původní profesi. Mnoho pacientů může volně cestovat a nepotřebují ke svému transportu sanitní vůz s asistencí zdravotníků,“ uvedla koordinátorka projektu Kamila Zikmundová.

Nejčastěji k těmto případům dochází na základě selhání dýchacích funkcí spojených s onemocněním nervů a svalů nebo jako následek rozvoje chronického onemocnění či úrazu. Součástí musí být souhlas pacienta nebo jeho zákonného zástupce.

Pacient i jeho rodina musí být zaškoleni v ovládání dýchacího přístroje, odsávačky, v měření a sledování životních funkcí a alespoň v základní dechové rehabilitaci. Nedílnou součástí projektu DUPV v ostrovské nemocnici je i psychologická péče nejen o pacienta, ale i o jeho pečující rodinu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio