Několik panelových domů v Sokolově má špatnou izolaci, radnice nechala změřit úniky tepla

28. únor 2024 08:55

Sokolovská radnice využila chladnějších teplot a rozhodla se v těchto dnech změřit úniky tepla z panelových domů. Na sídlišti Michal je provádí odborná firma pomocí dronů s termokamerou.

„Analyzujeme povrch domů a zjišťujeme, kde jsou různé poruchy fasád, aby se optimalizovala údržba těch domů a zároveň, aby se zvýšil komfort a energetická úspornost domů,“ uvedl Petr Lněnička z firmy Vertical Images, která zajišťuje měření úniků. „Za jeden den to nalítáme a za tři až čtyři dny to stroje zpracují a vyhodnotí. Kdyby to měli dělat lidi, bude to trvat měsíce,“ dodal.

Teplé barvy znázorňují únik tepla

Výsledkem práce jsou termogramy, jde o barevné snímky z kamer, na kterých jsou úniky tepla vidět. Na problémová místa se město zaměří a připraví jejich opravy, aby se náklady na vytápění snížily.

„Důležitá informace je tepelná ztráta těch budov. Byly zateplené, ale už je to nějaká doba. Energetika je samozřejmě jedno z předních témat v republice, proto tento krok − zjistit, kde jsou úniky. Budeme samozřejmě pracovat na tom, jak je co nejrychleji a efektivně odstranit,“ řekl za správce domu, společnost Sokolovská bytová Erik Klimeš.

Podrobnější výsledky měření by mělo město získat za několik týdnů.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio