Několik lidí se nadýchalo kouřem při požáru věžáku v Chodově

16. říjen 2014

Desítky lidí dnes hasiči evakuovali z hořícího věžáku v Chodově na Sokolovsku. Požár vznikl v ranních hodinách ve třetím patře třináctipodlažního domu. Několik lidí včetně dětí se nadýchalo kouře.

Požár byl svým rozsahem jedním z největších za poslední dobu. Na sídlišti zasahovaly desítky hasičů a záchranářů.

Kromě běžných zásahových vozů byly na místě i dva hasičské žebříky pro evakuaci z vyšších pater, vyhřívaný stan i autobus, kde obyvatelé hořícího domu mohli počkat, než zásah skončil.

„S přítelem jsme se probudili, chodba byla plná vody. Hasiči už tam chodili a odvedli nás“, popisuje ranní událost slečna Pavla, jejíž přítel se přiotrávil kouřem.

Hasiči evakuovali asi 50 lidí. Polovinu z nich včetně několika dětí přitom záchranáři odvezli do okolních nemocnic po nadýchání zplodin.

Byt, kde požár vypukl, je ve zdevastovaném stavu. Oheň se naštěstí do ostatních jednotek nerozšířil. Škodu hasiči odhadli na částku 4,5 milionu korun.

„Měli jsme dvě možnosti, jakým způsobem provádět záchranu osob. Částečně výškovou technikou a částečně jsme lidi vyváděli po schodišti,“ popisuje zásah velitel Oldřich Volf.

Podle svědků v bytě bydlel neplatící nájemník, který byl odpojený od energií. Požár pravděpodobně vznikl neopatrným zacházením s ohněm. Případ převzali policisté s podezřením na obecné ohrožení. Pokud nájemníkovi bytu vinu prokáží, hrozí mu pět let vězení.

Požár věžáku v Chodově na Sokolovsku
autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio