Nejvýše položeným městem v celé střední Evropě je Boží Dar

V seriálu Dvacítka Karlovarského kraje vám představujeme nejvýše položené město nejen u nás, ale dokonce v celé střední Evropě. V Krušných horách, na samé hranici s Německem, leží v nadmořské výšce 1028 metrů Boží Dar.

Město, ve kterém žije asi 250 obyvatel, vyniká nadmořskou výškou, krásnou přírodou i zajímavou a bohatou historií. „Někdy v polovině 16. století navštívil Boží Dar Jan Fridrich, sasky kurfiřt. V tehdejší době probíhaly spory mezi Saskem a Českým královstvím o toto území. V roce 1546 poprvé byla udělena horní práva tomuto krásnému městu,“ uvedla kronikářka Božího Daru Martina Poštová.

Na přelomu 15. a 16. století údajně v místech města stávala hornická vesnice Wintersgrün. Už v té době se zde rýžováním získával cín. Po objevu ložisek kasiteritu nechal saský kurfiřt Jan Fridrich I. v roce 1530 zahájit přípravy k založení nového města Gottsgab – Boží Dar. „V roce 1546 poprvé byla udělena horní práva tomuto krásnému městu,“ dodala Poštová.

Mezi významné osobnosti města patří například Anton Günther lidový básník a písničkář, který se na Božím Daru narodil 5. 6. 1876 a také tady zemřel. V roce 1936 na počest jeho 60. narozenin byl přímo na náměstí odhalen jeho pomník.

Od 6. července 2019 patří Boží Dar díky svému hornickému bohatství na Seznam světového dědictví UNESCO. „Hornická historie se datuje velmi dlouho. Více než 500 let, ale těžba neprobíhala přímo v Božím Daru,“ řekla kronikářka.

Boží Dar jako centrum zimních sportů a „sídlo Ježíška“

Spousta z nás zná Boží Dar jako velké lyžařské středisko. Přijdou si tady na své milovníci běžeckého i sjezdového lyžování. „Jsou zde připraveny areály pro děti Skiareál Novako a Skiareál Hranice, kde ty svahy jsou kratší a náročnost menší. Pro začínající lyžaře je to pak Boží Dar Neklid. Co se týče běžeckého lyžování, je zde krásný výlet na běžkách. Jsou připraveny tratě na klasiku i skating,“ doplnila Poštová.

 Hlavně v období před Vánoci se do města vydávají lidé nejen za sněhem, ale za známou Ježíškovo poštou. Velice populární je už od roku 1994, informovala Martina Poštová: „Člověk může poslat z Božího Daru originální pohlednici nebo vánoční přání s razítkem. Každým rokem se to razítko mění, vydává ho Česká pošta jako příležitostné. V našem muzeu si mohou zájemci prohlédnout celou historickou výstavku jednotlivých razítek.“ Razítko neseženete akorát v období od 1. do 23. prosince, jinak je k dispozici po celý rok.

Více v reportáži:

autoři: Jana Strejčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.