Nejstarší hlavolamy světa lákají děti i dospělé na Starou radnici do Ostrova

Hlavolamy jako Ramsesova hvězda, nejstarší známá křížovka, ježek v kleci, kolektivní bludiště nebo třímetrový skládací oblouk z molitanových bloků čekají na návštěvníky Staré radnice v Ostrově na Karlovarsku. Na Staré radnici si mohou všichni vyzkoušet logické myšlení, fantazii a prostorovou představivost. 

Tak třeba po Ramsesově pěticípé hvězdě už si mohli posouvat kameny lidé ve 12. století před naším letopočtem. Jde typově o předchůdce deskových her podobné Mlýnu. Nejstarší hádanka světa není pro každého, je v anglickém originále. Každý si ale může třeba vyzkoušet vyndat velkého ježka z přibližně metr vysoké klece nebo složit věž z kostek, popřípadě rozebrat kovové hlavolamy.

Hlavolamy jako Ramsesova hvězda, nejstarší známá křížovka, ježek v kleci, kolektivní bludiště nebo třímetrový skládací oblouk čekají na návštěvníky Ostrova na  Karlovarsku

Příchozí také baví posouvat kuličkou v bludišti na desce o rozměrech metr krát metr. Deska je umístěna na kloubu, hráči ji naklánějí pomocí provazů umístěných v rozích. Další pak skládají lomený gotický oblouk z molitanových dílů, k dispozici jsou na Staré radnici desítky hlavolamů.

Pouze na jednom z nich je ale nápis Nesahat! Je to největší evropský hlavolam Big Pelikan. Autorem krychle postavené na špičku a složené ze stovek různě profilovaných dřevěných kvádříků je Josef Pelikán. Kvádříky jsou vyrobeny z šesti set metrů dubových latí. Každá hrana hlavolamu měří téměř metr. „Jeho výroba trvala čtyřem pracovníkům víc než měsíc. Samotné složení hlavolamu je prací pro tři lidi na tři dny. Autorem výstavy je Ondřej Sedláček. Měl starost, aby hlavolam nikdo nerozebral, protože by ho asi nikdo neuměl složit zpět,“ poznamenala vedoucí Klášterního okrsku a Staré radnice Iva Florianová.

Řešit různé hlavolamy můžete na Staré radnici v Ostrově do konce srpna. Otevřeno je od středy do pátku od 13 do 17:00 hodin, o víkendech pak od 11 do 17 hodin.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio