Nejmladší sopku v České republice najdete u Františkových Lázní

Seriál Dvacítka Karlovarského kraje nás zavedla na Chebsko. Nedaleko Františkových Lázní totiž najdete nejmladší sopku v Čechách.

Nenápadného zalesněného vršku Komorní hůrka si na první pohled všimne jen málokdo. Přitom se jedná o nejmladší sopku na našem území.  Na prokázání sopečného původu Komorní hůrky má největší zásluhu básník a přírodovědec Johann Wolfgang Goethe. Na jeho popud nechal v roce 1834 hrabě Kašpar Šternberk prorazit do nitra sopky průzkumné štoly. Po třech letech narazili havíři na sopouch vyplněný čedičem, a podali tak důkaz o sopečném původu Komorní hůrky.

„Je to vulkanické miminko, protože je to nejmladší sopka, která se tady nachází. Je to čtvrtohorní sopka, která je stará pouze nějakých 400 až 800 tisíc let, což je jako včera,“ řekl Milan Brož z Akademie věd. Sopka to není ale velká, její vrchol dosahuje zhruba 503 metrů.

Komorní hůrka vznikla ve čtvrtohorách na dně vysychajícího slaného jezera erupční aktivitou takzvaného strombolského typu: „Byla to krátká vulkanická epizoda. Nebyl to nějaký obrovský výbuch. Otevřela se ta země a začaly se z toho valit dýmy, kameny a ta sopka prostě vystoupala nahoru. Současně s tím, se kameny valily do celého údolí,“ popsal Brož.

Kromě toho, že je nejmladší, tak je sopka zároveň nejprobádanější. Dnes v jejím místě naleznete štolu, díky které je možné po domluvě s odborníky nahlédnout do nitra a také naučnou stezku. „Ty štoly nebyly vybudovány kvůli těžbě nějakých surovin, ale proto, že se vědci začali přít. Začali se přít mezi sebou, jestli povrch Země vznikl formou usazenin, nebo erupcemi,“ doplnil Brož.

Více v reportáži:

autoři: Jana Strejčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio