Nejlepší volbou pro podnikání v kraji jsou Mariánské Lázně

31. říjen 2013

Náš zákazník, náš pán. To je pořekadlo, kterým se řídili živnostníci už před sto lety. Jak je to s dnešními podnikateli a úřednickou menšinou? Řídí se radnice podobným příměrem, náš podnikatel náš prospěch? Nejenom to už několik let zjišťuje týdeník Ekonom ve své anketě. Ta se zabývá různými kritérii při hodnocení nejlepšího města pro byznys v daném kraji.

Vítězem ankety se staly Mariánské Lázně, na druhé příčce se umístil Cheb. Třetí pozici ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys, který již šestým rokem hodnotí 205 obcí s rozšířenou působností a 22 městských částí hlavního města České republiky, obsadila Aš.

Mariánské Lázně si titul vysloužily nízkou nezaměstnaností nebo dobrou lékařskou péčí. Špatně si vede radnice v oblasti veřejné správy. Vyslechl si od komise starosta města Zdeněk Král.

„Samozřejmě tady je co zlepšovat. Já si myslím, že jsme s tím trochu začali, udělali jsme nový facelift našich webových stránek. Ale ta komunikace mezi úředníky s veřejností se musí zlepšit. To je úkol pro tajemníka, který bude muset na to zareagovat a otevřít více to město směrem k veřejnosti, nejen podnikatelské,“ říká Král.

Skokanem roku v anketě se stal Cheb

Významně si od minulého roku polepšil Cheb. Ten letos z šestého místa vystoupal na druhou příčku ankety, pokud jde o podnikatelské prostředí. A pochvalu získal i za otevřenost úřadu nejenom byznysmenům ale i veřejnosti.

„Pro nás ty výsledky v loňském roce byly velkým zklamáním, takže jsme se zajímali o to, jakým způsobem probíhalo hodnocení. Zajímali jsme se o to, v kterých kritériích jsme byli slabí a proč jsme dopadli tak, že jsme byli až na šestém, tedy předposledním místě. A snažili jsme se z toho si vzít nějaké ponaučení. A ty výsledky se dostavily,“ popisoval pocity starosta Chebu Pavel Vanoušek.

Nízká nezaměstnanost, kvalitní web a vstřícní úředníci. To jsou kritéria, která rozhodla pro třetí umístění Aše. Cenu převzal místostarosta Pavel Klepáček. „Snažíme se vyjít vstříc jednak v přístupu našich úředníků, kteří jsou k dispozici v úřední hodiny, ale na vyžádání i mimo úřední dny. Například i o sobotě. Víme, že ten podnikatelský život není lehký. Že firmy se snaží získat maximum zakázek a tyto zakázky udělat včas a v termínu. A potom jim nezůstává čas na vyřizování drobných, ale důležitých administrativních úkonů. A proto toto nejenom podnikatelům, ale všem občanům nabízíme,“ dodal Klepáček.

Anketu Město pro byznys pořádá týdeník Ekonom šestým rokem. V Karlovarském kraji bylo do srovnávacího výzkumu zařazeno sedm měst. Karlovy Vary se umístily na pátém místě za Kraslicemi na Sokolovsku. Předposlední je v tabulce město Sokolov a na sedmém místě skončil Ostrov u Karlových Varů.

Vítězové ankety Město pro byznys Karlovarského kraje 2013: starosta Chebu Pavel Vanoušek, starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král a místostarosta Aše Pavel Klepáček (zleva)
autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio