Nejdřív Smile, potom Queen

27. červen 2021

Byly doby, kdy si pod slovem Queen, většina lidí vybavila jen královnu. Ať už skutečnou, nebo pohádkovou. Málokoho napadlo, že tento vládcovský titul si pro sebe v r. 1970 zabere parta mladých kluků ve věku lehce nad dvacet. 

V průběhu roku 1970 je jejich vrstevníci znali jako muzikanty působící ve skupině Smile. Byl to sice hezký název, ale žádný velký důvod k smíchu kapela v té době neměla. Natočili pouze jeden singl se jménem Earth a do doby vydání nejopernějšího rockového opusu Bohemian Rhapsody nebo skandálního video klipu I Want To Break Free zbývalo ještě mnoho let. 27. června 1970, vystoupili s novým názvem Queen.

Název navrhl Freddie Mercury a vysvětlil to takto: „Je to jenom jméno, ale je královské a zní nádherně. Je to silné slovo, naprosto univerzální. I když nad tím mnozí budou kroutit hlavou a pochybovat, u kritiků se jejich hudba nesetkala s velkým porozuměním. Zakladatel skupiny a kytarista Brian May na to vzpomíná: Hudební tisk považoval Queen za snadný cíl, hlavně kvůli Freddiemu. A DJ Harris dodal: Možná to pramenilo z jejich neschopnosti Queen zaškatulkovat. A možná je pozlobil i název hitu z r. 1977 We Are The Champions. Kapela však hned od začátku měla spoustu fanoušků a tento stav trvá dodnes.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.