Něco z Holešovic i odjinud

10. leden 2008

Za posledními zápasy hokejistů plzeňského Lasselsbergru se ve svém pravidelném dopisu ohlíží jejich fanoušek Radek Diestler.

Poslední týden byl těhotný událostmi. Tou nejvýznamnější bylo, že přítel Kardiak vzal v pátek poprvé na hokej svého synka, dítko asi tříleté. Zatímco tučný otec funěl jako hroch, chlapec mu seděl na ramenech, pozorně sledoval mač se Slávií a nadšeně hlaholil. O druhé přestávce ho tatínek postavil na schody a popadaje dech, poručil mu: "řekni strejdovi, co jsou Plzeňáci!" "Kopyta!" zařval potomek, nadšen, že se může vyjádřit. "Krásně's to řekl," pochválil jsem ho mroucím hlasem a brodil se v depresi.

Ten den se kolem mne hojně skloňovala slova krize (před zápasem a po většinu zápasu) a štěstí (to zase po zápase). Jasně, že jsem byl rád, když Divíšek dotlačil zápas do prodloužení a Mladá střešní krytina nakonec provrtala to mládě v brance Slávie. Ale ty dva body měly pachuť něčeho nezaslouženého. Zvlášť konec první třetiny se nesl ve znamení naprostého rozvratu a návratu démonů loňské sezóny. Nic horšího jsem snad v té letošní neviděl - a celý ten kabinet hrůzy korunoval sudokopytník Polák, který svými verdikty dělal ze zápasu bramboračku.

HC Lasselsberger Plzeň

Obtížený chmurou, posílenou ještě nedělním výsledkem s Libercem, vypravil jsem se v úterý s podobně postiženou kolegyní do Trumpeťárny. Společnost nám dělal přítel Lájoš, vzácný exemplář životního druhu zvaného slušnej sparťan. I on si - jaká náhoda - přibral syna: pravda, už dvanáctiletého. Hoch se vyzbrojil houkačkou v klubových barvách a na začátku zápasu ukázal, že ji ovládá mistrně. A když Netík v páté minutě vymáchal nebohého Málka, vypadalo to, že na konci zápasu nás kromě nervů nadranc čeká ještě hluchota.

Nakonec jsme nervy neušetřili, ale sluch ano. Obrat, ještě senzačnější než v pátek, chlapce spolehlivě pacifikoval. Chmura se rozpustila a přeskočila na přítele, který mroucím hlasem hlásal cosi o pochybném výroku sudího Mináře, předcházejícímu přesilovce před třetím gólem Plzně.

hokej

Zápas měl hodně styčných ploch s tím pátečním. Hledejte příslovečných pět rozdílů, a až je najdete, zjistíte, že jsou povzbudivé. Ten nejdůležitější vidím v tom, že tým až na útrpné úvody třetin v žádné fázi zápasu úplně nepropadl. Proti pátečnímu hampejzu to byl malý krok pro něj, ale velký pro nás.

Jsem dalek toho, abych z výsledku na Spartě věštil konec zjevné krize z přelomu roku. Ale k víkendu můžeme hledět s mírným optimismem, a to po přelomu roku není málo.

autor: Radek Diestler
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.