Názory jsou různé, vlast jedna

11. březen 2008

A je tu další ze seriálu fejetonů Jindry Klímové o nestárnoucích příslovích. O takových, která se odrážejí i v současnosti. Tentokrát máme k přemýšlení slova: názory jsou různé, vlast jedna.

To přísloví "Názory jsou různé, vlast jedna..." najdete ve sbírkách moudrých citátů mnoha zemí světa. Pravda, není tak známé jako třeba "chceš-li s vlky býti, musíš s nimi výti", ale když si je obě rozeberete do možných důsledků, shodně říkají, že žijeme na společném kousku země, patříme k jednomu národu, a žít vedle sebe a dokonce spolu - není nikdy jednoduché. Však to také denně zažíváme na příkladu jednání naší vlády, která se už mnohokrát sešla, aby překvapenému národu sdělila, že sice ministři kvůli různosti názorů k žádnému závěru nedošli, ale v podstatě se dohodli, že budou jednat dál a že se dohodnou. Ku prospěchu republiky, řekněme vlasti, abych připomenula to nemoderní, ale tolik krásné slovo. O to, aby bylo více svornosti a kooperativnosti - tak to řekl doslova - se chce přičinit od minulého pátku i staronový prezident Václav Klaus. Tak hodlá pojmout službu vlasti. To nebude snadné! Názor, za kterým si člověk stojí, se mění dobrovolně pouze v případě, že ho přesvědčí argumenty druhého. Méně dobrovolně když uzná nutnost, že to jinak nejde, protože by to způsobilo to či ono. A nedobrovolně když je donucen souhlasit hlavně proto, aby si zachoval moc a vliv, který měl dosud. V historii to není nic nového. Navěky zůstal zapsán výrok francouzského krále Ludvíka XI., a ten zemřel roku 1483, že "Kdo se neumí přetvařovat, neumí vládnout". A to je přesně obrázek naší politické scény. Rušný pátek, ve kterém prezident Klaus přísahal na Ústavu republiky, byl slavnostním dnem jen do oběda, ale hned nato se cupovali na svých sezeních zelení i lidovci, topící se v osobních sporech. A předsedové všech koaličních stran, tvořících vládu, se dohodli, že udělají všechno pro to, aby se dohodli. Jak nerozmělňovat vládní program protinávrhy, jak dořešit požadavek lidovců vrátit předsedovi Čunkovi ministerstvo a vyhovět přitom ministru Schwarzenbergovi, který je přesvědčen, že dokud nebude Čunkův případ jasný, vládu by to vážně poškodilo. A kdoví, jestli by zůstala celá!

Staronový prezident tedy zahajuje své druhé období na Hradě v rušné době. V projevu ve Vladislavském sále řekl, že jako prezident už jedním obdobím poučený, bude opatrnější a více konzervativní. Třeba opravdu došel k tomuto závěru zkušeností, ale patrně ví, že úsloví "klidným nehýbat", prohlásil už v roce 1891 německý kancléř Bismark za nejvyšší státní zásadu. Ale jestli se ta opatrnost projeví častějšími konzultacemi třeba před jmenováním členů Bankovní rady, Ústavního soudu a soudců vůbec, nebo před prezentací zahraniční politiky, bude to jen ku prospěchu, protože v tom byl až dosud neopatrný. To už dlouho hlásá také jedno z latinských přísloví: opatrnost prospěje více než pozdější stížnosti. Vidíte, všechno už tady bylo. Říká se, že by si měli nejen politici a novináři, ale všichni občané čas od času znovu přečíst Ústavu republiky. Já bych doporučila jako studijní četbu pro život i lexikony výroků moudrých a knihy přísloví a rčení. Na inauguraci prezidenta Klause nepřišlo více než třicet poslanců a senátorů. To je hodně. Mnohé jejich omluvy byly školácké. Poslanec Rath dokonce vzkázal, že tím vyjadřuje svůj protest proti způsobu volby s přeběhlíkem Snítilým. Můžete si myslet, že ne z každého dřeva svatý Václav - aneb z lipového dřeva fládrové lžíce neuděláš... Ale Václav Klaus byl zvolen a ač co Čech, to jiný názor, vítězi patří pocta, ne nezdvořilost. Co bude dál, to je jiná věc. Neklidno je v justici, kde přibývá nepochopitelných rozsudků, neklidno je ve zdravotnictví, kde se rozhoduje o jeho nové podobě. A odbory už od března hodlají organizovat mítinky proti vládou vyhlášené reformě. Na jedné straně je výkonná ekonomika, na druhé vysoká inflace a rostoucí ceny. Řečmi se to nezmění, tak jako košem vodu nezměříš. Nu a to pak přijde na řadu ta společná vůle udělat něco dobrého pro svou vlast. Nehodí se na to přísloví: kdo chce z ořechu jádro, ať rozlomí skořápku?

Peníze
autor: Jindra Klímová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.