Návštěvníky Lokte čeká několik novinek, hrad zpřístupnil nové prostory

25. červenec 2015

Severní palác v loketském hradu prošel rekonstrukcí, lidem se tak otevřely prostory, které dosud přístupné nebyly.

Hrad Loket na Sokolovsku pro návštěvníky přichystal hned několik novinek. Poprvé se například otevřely prostory v křídle u rotundy. Hrad také letos rozšířil expozici útrpného práva, otevřel vyhlídku na jižní baště a stále pokračuje i stěhování a popisování takzvaných loketských sbírek.

Správa hradu investovala do rekonstrukce rotundy 4,5 milionu korun. Tyto stavebně zajímavé prostory samy o sobě lákají spoustu návštěvníků. I když tam zatím ještě nejsou umístěny žádné sbírky, mají lidé možnost průhledem nahlédnout do ještě nezrekonstruovaných prostor, které patří k nejstarším částem hradu. Rotunda na hradě vznikla už koncem 12. století, hradní pevnost na ostrohu nad Loktem ve 13. století. V severním paláci měl obytné místnosti šlechtický rod Šliků, který hrad získal v roce 1434 od císaře Zikmunda.

Na turisty čeká křeslo pro čarodějnice i nová vyhlídka

Další lákadla nabízí rozšířená expozice útrpného práva. Návštěvníci tam mohou nově obdivovat inkviziční křeslo pro čarodějnice nebo masku pro klevetnice. V té byly ženy zesměšňovány za pomluvy. Původní expozice navíc prošla renovací, odborníci například figurínám očistili obličeje a obnovili hybné mechanismy.

Návštěvníci mohou nově využít také vyhlídku na jižní baště. Stačí jen přejít přes nádvoří. Přibývají i popisky v jednotlivých expozicích, které neustále doplňují dovezené či zrestaurované předměty z takzvaných loketských sbírek. Ty obsahují tisíce předmětů, které se z Lokte rozvezly na desítky míst po celém Česku a na loketský hrad se postupně vracejí od prosince 2013.

Na loketský hrad, který je nejnavštěvovanějším památkovým objektem v Karlovarském kraji, se mohou návštěvníci vypravit po celý rok. V průběhu letní sezony nově od 9:00 do 18:30.

Nádvoří z věže
Spustit audio