Návštěvníci Františkových Lázní při prohlídkách města potkají Beethovena i Lídu Baarovou

Živé obrazy z dějin Františkových Lázní. Tak se jmenují komentované prohlídky zaměřené na historii, které zavedou návštěvníky do nejznámějších lázeňských zařízení ve městě.

Živé obrazy - vlevo Johann Strauss mladší, vpravo jeho choť

Díky hercům tam uvidí scénky, ve kterých vystupují slavné osobnosti města a návštěvníci lázní. „Prohlídka má dvě fáze. V té první odpolední jdeme s německými hosty, a v té druhé s českými hosty. Pokaždé to vychází na hodinu a půl až hodinu a tři čtvrtě. Hlavními protagonisty jsou herci Západočeského divadla Chebu. Při návštěvách v hotelech města Františkovy Lázně doplní suchá data a nabídnou tak něco neobvyklého,“ poznamenává průvodkyně Petra Matějková.

Koho ze známých postav lidé uvidí? „Potkáme se například s nejčastějším hostem Františkových Lázní - Johann Wolfgang von Goethe nás bude čekat ve Společenském domě. V hotelu Tři lilie se lidé seznámí s rodinou, která patří k zakladatelům lázní, potkají se s Johannem Straussem mladším a Ludwigem van Beethovenem,“ prozrazuje Petra Matějková. Beethovenovi ovšem léčba bohužel vzhledem ke špatné diagnóze v tamních lázních úlevu v jeho zdravotních potížích nepřinesla.

Chybět nebude ani zakladatel lázní, doktor Vincenc Bernard Adler, budoucí císař Karl von Habsburg nebo Lída Baarová. Prohlídky začínají v altánu Františkova pramene. Také proto nebude chybět scénka, která přiblíží vzpouru chebských nosiček minerální vody.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio