Návrhy na využití kasáren v Chebu politici zatím nezveřejnili, panují obavy o regulérnost soutěže

Cheb stále neví, jak bude nakonec vypadat areál bývalých kasáren na Zlatém vrchu. Město nechalo v rámci soutěže zpracovat několik architektonických návrhů a ten nejlepší měl být vyhodnocen koncem minulého týdne. Akce sice proběhla, někteří zástupci radnice se ale obávají nedodržení pravidel celé soutěže.

Kasárna město získalo v roce 2002 bezplatně od ministerstva obrany. Smlouva ale neumožňovala s areálem deset let komerčně nakládat.

Teď dostaly chátrající budovy šanci. Jak by měl být prostor nejlépe využívaný, mohla prozradit architektonická soutěž. Výsledky ale plány města prozatím zabrzdily. V sázce je totiž regulérnost soutěže. Konkrétně se pochybnosti týkají jednoho ze spoluautorů oceňované studie.

„Bylo dohodnuto v komisi, že ještě bude ověřeno na České komoře architektů, zda tam nevznikl nějaký důvod pro to, aby třeba došlo k vyloučení soutěžícího. Jde o to, jestli náhodou nemohl mít více informací, než měli ostatní soutěžící,“ uvedl starosta Pavel Vanoušek z ČSSD.

Z bývalých armádních budov chce město nechat vybudovat atraktivní lokalitu pro bydlení. Návrhy ale mluví i o dalším využití.

„Je to bydlení jednak v bytových domech, část ploch je určena pro bydlení individuální. Jinak z návrhů, které tam jsou, je tam navrženo komunitní centrum, dům s pečovatelskou službou, v jednom případě je tam navrženo využít některé budovy pro muzeum. Takže náměty jsou různé, ale co mají všechny společné, je téma bydlení,“ přiblížil Vanoušek.

Město bude hledat investora

Bohužel se ale deset let na stavu objektů dost podepsalo. Řada z nich už je ve špatném stavu a budou se muset i zbourat. Přesto město chce některé z budov pro jejich zajímavost ponechat. Za pozornost prý stojí tři vojenské domy.

„Je to objekt, kde byla vojenská posádková hudba, potom je to objekt, kde byl štáb, a pak je to vlastní objekt, který sloužil pro ubytování vojáků. Všechno ostatní, co tam je, ty garáže na tanky, dílny a podobně, tak ve všech projektech se počítá, že bude zlikvidováno. Některé z prací počítají s tím, že by zůstaly zachovány všechny tři tyto budovy, některé počítají s tím, že by zůstala zachována jen část,“ upřesnil Vanoušek.

Úpravy celého areálu by měly stát několik stovek miliónů korun. Na to samo město mít peníze nebude. K projektu si zřejmě pozve dalšího investora.

„My budeme muset financovat dopravní napojení, takže začneme od komunikační sítě, a potom budeme hledat nějakého partnera, nějakou developerskou firmu pro realizaci celého záměra. Ale to je projekt, který se bude realizovat v řádu let nebo desetiletí,“ doplnil starosta Chebu.

Spustit audio