Nákaza koronavirem v Karlovarském kraji nejvíce zasáhla nemocnici v Chebu

15. duben 2020 08:30

Nemocnice v Karlovarském kraji se aktuálně starají téměř o dvě desítky pacientů s potvrzeným onemocněním covid-19. Jejich počet se den ode dne mění.

Zdravotníky zasáhla nákaza novým koronavirem zatím jen v chebské nemocnici, kde je jich pozitivně testovaných už 20. V Chebu je i nejvíce pacientů s koronavirem. Mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký uvedl, že aktuálně je v péči krajských nemocnic 17 pacientů, z toho 12 v Chebu a pět v Karlových Varech. V kraji úřady evidují přes 200 lidí nakažených koronavirem.

Pacienty s covid-19 má i nemocnice v Sokolově. „Aktuálně máme na našem provizorním infekčním oddělení Nemocnice Sokolov čtyři pacienty s potvrzeným koronavirem covid-19. Tato čísla se mění každý den,“ řekla mluvčí Nemocnice Sokolov a Nemocnice Ostrov Markéta Singerová.

Oběma nemocnicím, které provozuje Penta Hospitals, se zatím i díky přijatým hygienicko-epidemiologickým opatřením nákaza u personálu vyhnula. „Situace není úplně jednoduchá, museli jsme vyčlenit personál pro nově vzniklé ‚infekční‘ oddělení a triáž, kde je provoz 24 hodin denně a sedm dní v týdnu. Řada zaměstnanců zůstala doma pečovat o své nezletilé děti, někteří jsou v domácí karanténě či na neschopence,“ vysvětlila Singerová.

Testování na koronavir jako součást předoperačního vyšetření

Podle mluvčího Karlovarské krajské nemocnice Podrackého si nemocnice díky už stabilnímu zásobování udržují dostatek ochranných prostředků, aby s nimi vystačily v současných podmínkách na týden až deset dnů. Obnovení plánovaných operací a alespoň částečný návrat do obvyklého provozu nemocnice ale podle mluvčího krajských nemocnic nebude ze dne na den. „Musí se zajistit lůžka následné péče, rehabilitace a podobně. Budeme také jednat s léčebnami dlouhodobě nemocných a podobně,“ uvedl Podracký.

Nemocnice si musí také zajistit dostatek testů na přítomnost koronaviru. Testování by mělo být součástí předoperačních vyšetření, řekl Podracký. I v Sokolově a Ostrově počítají s tím, že postupně plánované operace obnoví za přísných podmínek, včetně testování pacientů. „Pro každou nemocnici budou nastavené individuální podmínky, které budou vycházet z aktuálního počtu personálu a poptávaných výkonů,“ dodala Singerová.

V Karlovarském kraji jsou čtyři nemocnice, dvě krajské, v Karlových Varech a Chebu, a dvě nemocnice provozované společností Penta Hospitals v Sokolově a Ostrově. Jediné stabilní infekční oddělení má nemocnice v Karlových Varech, kvůli možnému přibývání pacientů s onemocněním covid-19 si ale dočasná oddělení pro nemocné koronavirem zřídily i ostatní nemocnice.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio