Náhrada za pervitinové hlídky. Nádraží v Sokolově by měla hlídat nová bezpečnostní agentura

19. říjen 2023 13:20

Sokolov řeší problémovou lokalitu u vlakového nádraží. Jak město informuje na svém webu, nelíbí se mu především práce agentury, která tam dohlíží na bezpečnost.

Zástupci vedení města kritizují třeba prodlevu mezi uzavřením nádraží a nástupem ostrahy do zaměstnání. Kvůli nedostatkům se teď město sešlo se Správou železnic. Ta letos vyhlásila tendr na nového dodavatele služby a bude se snažit vybrat firmu na základě požadavků města do konce roku.

„Neustále se řeší oblast nádraží. Neustále se tady děje obtěžování občanů a je tady nepořádek. V krátké době jsme mohli registrovat, že někteří zaměstnanci nepracovali tak, jak mají, vyšetřovala to policie. Proto jsem si pozval zástupce Správy železnic a vyjádřili jsme nespokojenost,“ uvedl starosta Sokolova Petr Kubis z hnutí ANO.

V letošním roce otřásla městem kauza takzvaných „pervitinových“ hlídek. Kriminalisté v srpnu zadrželi trojici mužů, která přímo na vlakovém nádraží v Sokolově prodávala pervitin. Všichni tři s drogou obchodovali při výkonu svého zaměstnání, když na nádraží pracovali jako ostraha. I proto současná agentura nemá ve městě dobré jméno.

Správa železnic, která agenturu zaměstnává, hodnotí činnost ostrahy jako uspokojivou. Pochybení některých pracovníků ale uznává. „Kvalita výkonu služby agentury v Sokolově je kolísavá a odvíjí se od aktuálního personálního obsazení. Změnili jsme proto organizaci výkonu služby,“ říká mluvčí státní organizace Jan Nevola. Vedení města si přesto přeje, aby došlo ke změně agentury. Stávající společnost Indus Security Agency se Českému rozhlasu odmítla vyjádřit.

Vedení radnice chce dál také zvyšovat bezpečnost v lokalitě díky kamerovému systému a navýší taky kontroly městské i státní policie. „Připravujeme také nový systém úklidu přednádražních prostor, protože i to je vizitkou našeho města. V minulosti si naši občané na nepořádek kolem nádraží opakovaně stěžovali a já jim musím dát za pravdu," dodal Kubis.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio