Nádrž na termální vodu dorazila do centra Karlových Varů. Oprava Vřídelní kolonády začíná

24. květen 2019 10:55

Do centra Karlových Varů dorazil ze Sokolova mimořádný náklad, v podobě nové nádrže na vřídelní vodu. Technici provedli její základní usazení na betonový podstavec. Díky nové nádrži může začít další etapa rekonstrukce staticky poškozené Vřídelní kolonády.

Nádrž na 40 tisíc litrů termální vody je z nerezu. Jedině tento materiál zajistí v nádrži minimální usazování minerálů, to je pro její provoz klíčové. Nová nádrž má úctyhodné rozměry. Je téměř 8 metrů dlouhá, 4 metry široká a dva metry vysoká. Vyrobila ji sokolovská firma. Na místo dorazila po předem naplánované trase na nákladním automobilu. Její základní usazení provedli pracovníci Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád ještě v noci. V následujících dnech nádrž napojí na podzemí rozvody termální vody.

Výjimečné zařízení je postavené tak, aby vydrželo agresivní prostředí horkých pramenů. Důležité je hlavně proto, že díky nádrži bude stoprocentně zajištěná dodávka vřídelní vody do lázeňských domů i v průběhu plánované rekonstrukce Vřídelní kolonády. Její část je v havarijním stavu a statika objektu se rychle zhoršuje. V případě podzemní havárie bude nová nádrž sloužit v podstatě jako bezpečnostní záloha. Na první etapu stavebních prací vedení města vyčlenilo více než 20 milionů korun.

Současné umístění akumulační nádrže přímo na ulici je pouze dočasné. Po skončení rekonstrukce kolonády ji technici přesunou do podzemí, do technologického zázemí jímání léčivých pramenů.

autor: zdt | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio