Na výstavě 'kraslice v Kraslicích' si lidé opět můžou nazdobit velikonoční vejce

10. duben 2014

V Kraslicích na Sokolovsku můžou lidé ode dneška navštívit tradiční výstavu s názvem „kraslice v Kraslicích“. Letos jde o 15. ročník akce. Návštěvníci si vedle prohlídky můžou dokonce velikonoční výzdobu i sami vyrobit.

Velikonoční výstava se do města dostala úplně náhodou.

Zakladatel asociace malířů kraslic České republiky sháněl další místa, kde by výrobky členů mohl vystavovat. A napadly ho právě Kraslice.

I když nemají s velikonočními vajíčky vůbec nic společného, před svátky jara jich tady lidé už 15 let můžou vidět spousty.

A nejde jen o klasické zdobení, zájemci se můžou seznámit i s netradičními technikami. „Například drátování, které předvádí pan Klinkora. Je to letecký modelář, takže má velice jemné ruce a dělá nádherné kraslice.“

„Další netradiční technikou je Madeira, kdy se vyfouknuté vajíčko vyvrtává zubní vrtačkou a následně se zdobí,“ popsala ředitelka městské knihovny v Kraslicích Jana Obstová.

Výstava kraslice v Kraslicích je velmi oblíbená. Každý rok ji navštíví stovky zájemců, a to nejen z Karlovarského kraje, ale prakticky z celé republiky. Letos potrvá do 13. dubna.

autoři: Andrea Strohmaierová , sib
Spustit audio